Sosyo-kültürel etkenlerin tasarım ve tasarımcı üzerine etkileri
The effects of socio-cultural factors on design and designer
- Tez No: 619252
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, Sosyo-kültür, Bireysel Özellikler, Toplumsal Özellikler, Kültürel Kimlik, Design, Socio-cultural, İndividual Features, Social Characteristics, Cultural İdentity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yaşamımızın önemli bir parçası haline gelen tasarım, gün geçtikçe toplumda daha da önemli bir konuma ulaşmaktadır. Günümüzde yalnızca bireyin ifadesi ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda toplumların birer kültürel kimliği haline gelmiştir. Bu nedenle kültürü doğru algılayıp, izleyiciye doğru aktaramayan tasarımın başarılı olamayacağı aşikardır. Bu çalışmanın amacı; tasarımı ortaya çıkaran bireyin, tasarımı oluşturma aşamasındaki sosyo-kültürel etmenlerin etkilerini ortaya koymaktır. Bireyin doğumundan itibaren başlayan süreç; yaşamını idame ettirdiği toplumla, toplumun kültürel özellikleriyle harmanlanarak şekil almaktadır. Beşeri faktörlerin etkisi ile ortaya çıkan tasarım anlayışı, bireyden bireye farklılık gösterdiği gibi toplumlar arasındaki farklılıkları da göz önüne sermektedir.Bireyin ve toplumun tasarım anlayışındaki bu farklılık sosyo-kültürel etkenlerin bir yansımasıdır. Bu yüzden tasarımın dilini, ruhunu, derinliğini anlamak için bireyin ve toplumun sosyo-kültürel değerlerini göz önünde bulundurmanın son derece önemli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The design, which has become an important part of our lives, be come more and more important in society. Today, it is not only limited to the expression of the individual but also has become a cultural identity of the societies. Therefore, it is obvious that the design cannot be successful if it does not perceive the culture correctly and transfer it to the audience. The aim of this study is; to reveal the effects of socio-cultural factors in the design phase of the individual. The process starting from the birth of the individual; it is shaped by blending with the society that it maintains and the cultural characteristics of the society. The concept of design that emerged with the effect of the human factors differs from individual to individual as well as the differences between societies. This difference in the individual's and society's understanding of design is a reflection of socio-cultural factors. Therefore, it is very important to consider the socio-cultural values of the individual and society in order to understand the language, spirit and depth of the design.