Risk odaklı iç denetim kalitesini etkileyen faktörlerin kamu sektöründe incelenmesi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde bir araştırma
Investigation of factors affecting risk oriented internal audit quality in public sector a research in the Istanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 619268
  2. Yazar: EDA İLKÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Odaklı İç Denetim, Kamu Sektöründe İç Denetim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Risk Odaklı İç Denetim, İç Denetim Kalitesi, Risk Oriented Internal Audit, Internal Auidit in Public Sector, Risk Oriented Internal Audit in İstanbul Metropolitan Municipaltily, İnternal Audit Quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Risk odaklı iç denetim kamu kurumlarında 5018 sayılı yasa ile güncel hale gelmiştir. Bu yasayla birlikte kamu kurumlarındaki iç denetim faaliyetlerinin sürdürülebilir nitelikte olması da önemli bir konu haline gelmiştir. Büyükşehir belediyelerindeki yeni yapılanma süreçleriyle kadrolaşmalardaki yetersizlikler de risk odaklı iç denetim kalitesini, etkileyen en önemli faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Hem ilçe belediyelerinde hem büyükşehir belediyelerindeki kadro yetersizlikleri İç Denetim Koordinasyon Kurulu'nun raporlarında da görülmektedir. Bu çalışmada risk odaklı iç denetim kalitesini etkileyen faktörlerin iç denetçilerin bakış açısıyla ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaç kapsamında büyükşehir belediyelerinde iç denetim kalitesini etkileyen faktörler; denetim süreci ile ilgili faktörler; kalite kontrol sistemi ve teknoloji kullanımı, iç denetimin örgüt yapısı ile ilgili faktörler; yasa, yönetmelik, mevzuatlar ve amaç, plan, prosedürler, denetim alanları ile ilgili faktörler; mali saydamlık, yolsuzluk, ihaleler ve denetçi ile ilgili faktörler; meslek ahlak kuralları, uygulanan denetim türleri, sahip olunan sertifika düzeyleri olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Risk-oriented internal audit has been updated with the law numbered 5018 in public institutions. The sustainability of internal audit activities in public institutions has become an important issue with this law. Deficiencies in staffing with metropolitan municipalities as well as inadequacy in staffing are the most important factors affecting the quality of risk-oriented internal audit. It is intended to be put forward. The factors affecting the quality of internal audit in metropolitan municipalities are; factors related to the audit process; quality control system and the use of technology, factors related to the organizational structure of internal audit; laws, regulations, regulations and objectives, plans, procedures, factors related to audit areas; financial transparency, corruption, related factors; professional code of ethics, the types of audits that are implemented, emerge as certificate levels.