Örgütsel desteğin psikolojik sözleşmeye etkisinde iş yeri arkadaşlığının düzenleyici rolü: Rize ili Çaykur işletmelerinde bir araştırma
The moderating role of workplace friendship in the impact of organizational support on psychological contract: A research of the Caykur business in the province of Rize
- Tez No: 619290
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YANIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel destek, psikolojik sözleşme, iş yeri arkadaşlığı, Organizational support, psychological contract, workplace friendship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel destek algısının psikolojik sözleşme üzerindeki etkisini ve iş yeri arkadaşlığının bu ilişkideki aracı etkisini ölçmektir. Bu amaç doğrultusunda Rize ili Merkez ilçesindeki Çaykur işletmelerinde çalışan 155 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Eisenberger, Huntington, Hutchison ve Sowa (1986) tarafından geliştirilen algılanan örgütsel destek ölçeği, Millward ve Hopkins (1998) tarafından geliştirilen psikolojik sözleşme ölçeği ve Nielsen, Jex ve Adams (2000) tarafından oluşturulan iş yeri arkadaşlığı ölçeği kullanılmıştır. Veriler korelasyon ve regresyon analizleri ile test edilmiştir. Elde edilen sonuca göre, örgütsel destek algısı psikolojik sözleşme üzerinde etkilidir ve iş yeri arkadaşlığı bu ilişkide aracılık rolü üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of organizational support perception on psychological contract and determine of the intermediary role of workplace friendship in that relationship. Eisenberger, Huntington, Hutchison and Sowa's (1986) organizational support scale, Millward and Hopkins's (1998) psychological contract scale and Nielsen, Jex and Adams's (2000) workplace friendship scale are used as data collection tools. The data is tested by correlation and regression analyzes. According to the results, the perception of organizational support has an impact on psychological contract, and workplace friendship has the intermediary role in that relationship.