1960'larda ve 1970'lerde müzikte minimalist estetik ve Steve Reich'ın 'Music for 18 Musicians' adlı yapıtının incelenmesi - Minimalist yaklaşımla bir eser bestelenmesi
The minimalist aesthetic in music during the 1960's and the 1970's and the analysis of Steve Reich's 'Music for 18 Musicians'- Composing a minimalist piece
  1. Tez No: 619291
  2. Yazar: DEVRİM DEMİR YEŞİLPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. BERRAK TARANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Sosyoloji, Fine Arts, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Minimalizm, Drone, Cue, Teyp Müziği, Poliritim, Soyut Dışavurumculuk, Minimalism, Drone, Cue, Tape Music, Polyrhythm, Abstract Expressionism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Duysal Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Steve Reich'ın Music For 18 Musicians adlı yapıtı, bir Ewe müziği olan Gahu, Bali Gamelan'ı, Notre-Dame polifoni okulundan Perotin'in kanonik yaklaşımları ve caz saksafoncusu John Coltrane'in modalitesi gibi müzik kültürü açısından birbirinden farklı pek çok disipline ait tekniği ve anlayışı bir araya getiren bir başyapıttır. Tezde minimalist bir besteci olarak kabul edilen Steve Reich'ın komposizyonları başta Music For 18 Musicians olmak üzere, gerek besteleme teknikleri gerekse felsefi açıdan incelenerek bestecinin minimalizme katkıları ele alınmıştır. Bunun yanı sıra minimalizmin temel prensipleri ve tarihsel-kültürel özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Soyut Dışavurumculuk ve Minimalizm akımları arasındaki felsefi karşıtlıklar incelenmiş, bu çatışmaların Steve Reich'ın müziğindeki yansımaları ortaya konmuştur. Bunlara ek olarak bestecinin kompozisyon teknikleri etüd edilmiş ve bu tekniklerden faydalanmak vasıtası ile yeni bir müzik parçası bestelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Steve Reich's Music for 18 Musicians is a masterpiece that combines the technique and understanding of many different disciplines in terms of music culture, such as Gahu of Ewe music, Bali Gamelan, Perotin's canonical approaches from Notre-Dame polyphony school and the modality of jazz saxophonist John Coltrane. In this thesis, compositions of Steve Reich, who is accepted as a minimalist composer, have been examined in terms of both compositional techniques and philosophical aspects, especially Music for 18 Musicians, and their contributions to minimalism have been discussed. Besides, it has been aimed to determine the basic principles and historical-cultural characteristics of minimalism. In this context, the philosophical contradictions between Abstract Expressionism and Minimalism movements have been examined and the reflections of these conflicts on Steve Reich's music have been revealed. In addition, the composer's composition techniques have been studied and a new piece of Minimalist music has been composed under present conditions.