02759 nolu Çıldır Eyaleti Acara-i Ulya Sancağı nüfus defteri
02759 numbered Adjara-i Ulya Sanjak of Çıldır State population register
- Tez No: 619292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞAMİL BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Acara-i Ulya, Osmanlı, Nüfus Defteri, Adjara-i Ulya, Ottoman, Population Registry Book
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
02759 Nolu Çıldır Eyaleti Acara-i Ulya Sancağı Nüfus Defteri isimli bu çalışmamız giriş, birinci bölüm, ikinci bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmamızın çerçevesi ortaya konulmaktadır. Birinci bölümde defterde yer alan bilgiler çeşitli yönlerden değerlendirilmiştir. İkinci bölüm, ilgili defterin çevirisinin yapılmasından oluşmaktadır. Bu bölümde Çıldır eyaletine tabi olan Acara-i Ulya köylerinin nüfusu, defterin sunduğu imkanlara bağlı olarak kısmen ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada, köy ve mahallelerde yer alan nüfus, şahıs isimleri ve lakapları, din görevlileri, muhtarlar, hane reislerinin fizikî özellikleri, engelliler, askeri ve yerleşim yerleri hakkında bilgi sunulmakta, ilgili defter esas alınarak değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Sonuç kısmında da elde edilen neticeler değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study named Adjara-i Ulya Sanjak of Çıldır State Population Register numbered 02759 consists of introduction, first chapter, second chapter and conclusion section. In the introduction, the framework of our study is presented. In the first chapter, the information in the registry book is eveluated from various aspects. The second chapter consists of the translation of the releated book. In this chapter, the population of Adjara-i Ulya villages, Which are subject to the state of Çıldır, has been explained in part depending on the opportunities offered by the registry book. In this study, information about population, individual names and nicnames, religious officials, mukhtars, head of families disabled people, military and settlements in villages and neighborhoods is presented and evaluated on the basis of related records. In the conclusion, the results obtained are evaluated.