Ortaokul öğrencilerinin seçmeli Kur'an-ı Kerim dersine yönelik tutumları (Erzurum ili örneği)
The attitudes of the secondary school students towards the selective Qoran courses (Sample for Erzurum province)
- Tez No: 619295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Tutum, Seçmeli Kur'an-ı Kerim Dersi, Derse Yönelik Turum, Religious education, attitude, selective Qoran course, attitude towards course
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu araştırmada Erzurum ili ortaokul öğrencilerinin Seçmeli Kur'an-ı Kerim dersine yönelik tutumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemek ve ilgili derse yönelik problemleri tespit etmek amaçlanmıştır. Yöntem: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğrencilerinin Seçmeli Kur'an-ı Kerim dersine karşı tutumlarını ölçebilmek için bu araştırmada nicel araştırma yönteminden Tarama Yöntemine başvurulmuştur. Araştırmanın evren ve örneklemini, 2018-2019 öğretim yılında Erzurum ili Merkez ilçesinde bulunan 5 ayrı ortaokulun 5-8. sınıflarda öğrenim gören 560 öğrenci oluşturmaktadır. Verileri toplamak için“kişisel bilgi anketi”,“Seçmeli Kur'an'ı Kerim Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”ile“Seçmeli Kur'an-ı Kerim Dersi Öğretmenine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, ilişkisiz örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi ANOVA kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin Seçmeli Kur'an-ı Kerim dersine yönelik tutumlarıyla öğrencilerin aile ve bireysel özelliklerinden; yaş düzeyi, sınıf düzeyi, öğrencinin öğrenim gördüğü okul, baba meslek durumu, annenin çalışma durumu, ailenin aylık gelir durumu, anne ve babanın eğitim düzeyleri, öğrencinin okul dışında dini eğitim alıp almama durumu değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırmamızın verilerine göre, öğrencilerin Seçmeli Kur'an-ı Kerim dersine yönelik tutumlarıyla öğrencilerin aile ve bireysel özelliklerinden; yaş düzeyi, sınıf düzeyi, öğrencinin öğrenim gördüğü okul, baba meslek durumu, annenin çalışma durumu, ailenin aylık gelir durumu, anne ve babanın eğitim düzeyleri öğrencinin okul dışında dini eğitim alıp almama durumu değişkenleri arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to determine the attitudes of the secondary school students towards the Selective Qoran course in Erzurum province and to ascertain the problems related to the course. The students are assessed in terms of different variables with the attitude scale to be applied in order to evluate their attitudes towards the Selective Qoran course. Method: In this research,“Screening research”method which is one of the quantitative research methods has been used in order to evaluate the attitudes of the Religious Culture and Moral Knowledge course students towards the Selective Qoran course. 560 fifth grade students receiving education in Sabancı, 1071 Malazgirt, Hilalkent 125. Yıl, 19 Mayıs and Yıldızkent IMKB secondary schools comprise the population and sample of this research. During the research“personal information questionnaire”,“The Attitude Scale for Selective Qoran Course”and“The Attitude Scale for Selective Qoran Course Teacher”have been utilized in order to obtain the results. Findings: According to our research data, it has been concluded that there is a significant differentiation between the attitudes of the students towards the Selective Qoran course and the variables such as their family structure and personal characteristics, their ages, their grades, the school where they receive education, their fathers' occupation, their mothers' employment status, their family's monthly income, their mothers' and fathers' educational level and whether they have religious education or not out of school time. Result: According to our research data, it has been concluded that there is a significant differentiation between the attitudes of the students towards the Selective Qoran course and the variables such as their family structure and personal characteristics, their ages, their grades, the school where they receive education, their fathers' occupation, their mothers' employment status, their family's monthly income, their mothers' and fathers' educational level and whether they have religious education or not out of school time.