Himmetzâde Abdî, Şerh-i Bazı Kasâ'id-i Urfî (Tenkitli metin-inceleme)
Himmetzade Abdi, Urfi's Same Kasides Sharhs
  1. Tez No: 619307
  2. Yazar: SEMRA MELHEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Himmetzade Abdȋ, Urfȋ-i Şirazȋ, Şerh, Kaside, Kasâid, Klasik şerh, Himmetzade Abdȋ, Urfȋ-i Shirazi, sharh, kaside, kasâ'id, classical sharh
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Şeyh Abdullâh Efendi adıyla da bilinen Himmetzade Abdi, Bayramiyye tarikatı şeyhlerindendir. 1050 (1640)'de İstanbul'da doğdu ve tahsilini orada yaptı. Bilhassa tefsir ve hadis ilimlerinde kendisini yetiştirdi. Edebi kişliğinin yanı sıra hattat ve bestekârlığı ile de döneminde şöhret kazanmış bir şahsiyettir. 17. yüzyılın en çok şerh edilen şairlerinden, Urfi-i Şirazi şarihleri arasında; tevhid ve naat türlerindeki dört kasidesinin şerhi ile yerini aldı. Şerh-i Bazı Kasaid-i Urfi adlı bu eserin, şarihin uyguladığı şerh metodu, gramer özellikleri, edebi sanatlar, söz varlığı gibi muhtelif başlıklar altında analizi yapıldı. Şair ve şarihin, hayatı ve eserleri hakkında tanıtıcı bilgiler sunuldu. Son olarak da iki nüshadan oluşan tenkitli metin verildi.
Özet (Çeviri)
Himmetzade Abdi, also known as Sheikh Abdullâh Efendi, is one of the sheikhs of the Bayyrammiye Sect. He was born in İstanbul in 1050 (1640) and made his collection there. He taught himself especially in tafsir and hadith sciences. Besides his literary personality, he is a character who gained fame during his time as a calligrapher and composer. One of the most widely commented poets of the 17th century, Urfi-i Shirazi sharihs; tawhid and naat types of the four kasidahs replaced with commentary. This study, titled Sharh-i Bazı kasaid-i Urfi, is based on sharih's interpretation method; grammatical features, literary arts, the presence of words were analyzed under various topics such as introductory information about the life and works of the poet and sharih was presented. Finally, two copies of critical texts were given.