Sanford Meisner oyunculuk tekniği araştırması ve Harold Pinter'ın 'İhanet' isimli oyunu üstünde uygulamaya konulması
Researching Sanford Meisner's acting school and practicing in Harold Pinter's 'Betrayal'
  1. Tez No: 619343
  2. Yazar: CEM ANIL KENAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜROL TONBUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanford Meisner, Lee Strasberg, Stella Adler, Harold Pinter, İhanet, Sanford Meisner, Lee Strasberg, Stella Adler, Harold Pinter, Betrayal
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu tezde Sanford Meisner'in oyunculuk tekniği açıklanmaya çalışılıp, bu tekniğin teoriden pratiğe evrilmesini sağlamak amacıyla Harold Pinter'ın“İhanet”(Betrayal) isimli tiyatro metni üstünde nasıl çalışılabileceği araştırılmıştır. Buna ek olarak Sanford Meisner'in oyunculuk tekniği, meslektaşları Lee Strasberg ve Stella Adler ile hangi noktalarda benzerlik gösterip hangi noktalarda farklılaşıyor tespit edilmeye çalışılmıştır. Stanislavki ile ilk kez sistematize edilen aktörlük sanatı zaman içinde bu bilgilerin Rusya'dan Amerika'ya ulaştıktan sonra zaman içinde evrilerek günümüzdeki haliyle farklı ekollerce dallanıp budaklanmıştır. Günümüzde aktörler için, başvurulacak kaynak açısından daha geniş bir yelpaze oluşturmuştur. Sanfor Meisner'in kendi deneyimleri ve meslektaşları üstünde yaptığı çalışmalar sonucunda şekillenen ekolu günümüzde hala geçerliliğini korumakta ve aktörlere yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand Sanford Meisner's school on acting and tries to explain its practice by amplying on Harold Pinter's play called“Betrayal”. In addition to that, this thesis tries to explain the acting school of Sanfod Meisner and how it differantiate from the acting schools of Lee Strasberg and Stella Adler. After Stanislavki first systematize the acting school it was imported to United States and it got emphasized by acting coaches like Lee Strasberg, Stella Adler, Sanford Meisner and a lot of others. They all emphasized and implied this methods differently and that created a biger spectrum in acting methods. Sanford Meisner created his school of acting according to his own experiences and moreover observing his collegues. His method is still not expired and it still guides to the actors from all over the world.