Meisner tekniği ve yaratıcı süreç: Bahçe Galata'nın 'İspat' oyunu üzerinden bir inceleme
Meisner technique and creative process: An analysis on Bahçe Galata's production of 'İspat'
  1. Tez No: 958610
  2. Yazar: SERMİN ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÖKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Meisner Tekniği, Yaratıcı Süreç, Tiyatro, Oyunculuk, Partner, Gerçek, Meisner Technique, Creative Process, Theatre, Acting, Partner, Presence, Authenticity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada, Sanford Meisner tarafından geliştirilen Meisner Tekniği'nin yaratıcı sürece etkileri, Bahçe Galata'nın“İspat”oyunu üzerinden incelenmiştir. Araştırma, tekniğin dinleme, anlık tepki ve partner odaklılık prensiplerinin prova ve performans süreçlerindeki rolünü; oyuncuların anda kalma, sahicilik ve etkileşim becerilerine katkılarını analiz etmeyi amaçlamıştır. Meisner Tekniği üzerine uluslararası literatür taramasıyla teorik çerçeve oluşturulmuş;“İspat”oyununun üç oyuncusu ve yönetmeniyle yapılan on üç görüşme ile on dokuz provada elde edilen gözlem notlarıyla veri toplanmıştır. Görüşmeler, prova öncesi, ortası, sonu ve oyun sonrası aşamaları kapsarken; veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analiz, anda kalma, gerçekçilik ve sahicilik, spontanelik ve doğallık, partnerle etkileşim ve yaratıcı sürece katkı başlıklarında yapılmıştır. Bulgular, Meisner Tekniği'nin prova süreçlerinde dinleme odaklı yaklaşımıyla verimliliği artırdığını ve oyuncuların sahici performanslar üretmesini sağladığını göstermiştir. Öte yandan, verili koşulların zayıf algılanması metinden uzaklaşmalara neden olmuş; kısa prova süresi ve iletişim eksiklikleri ekip uyumunu zorlaştırmıştır. Sonuç olarak, Meisner Tekniği'nin diyalog ağırlıklı oyunlarda oyuncuların rahatlama, odaklanma ve sahicilik becerilerini geliştirdiği; yaratıcı sürece esneklik kazandırdığı anlaşılmıştır. Ancak metinsel bağlılık açısından dikkatli uygulanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Türk tiyatrosunda bu tekniğin daha etkili kullanımı için, verili koşulların netleştirilmesi, ekip içi iletişimin güçlendirilmesi ve kültürel bağlama uygun uyarlamalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the influence of the Meisner Technique, developed by Sanford Meisner, on the creative process through the staging of play“Ispat”by Bahçe Galata. The research explores how the technique's principles—listening, spontaneous response, and partner focus—function throughout the rehearsal and during the performance. In addition, analysis how these principles contribute to performers' presence, authenticity, spontaneity, and interaction. A theoretical framework was built through a review of international literature on the Meisner Technique. Data were gathered from 13 interviews with three actors and the director at different stages (before, during, and after rehearsals and during the performances), along with observations from 19 rehearsals. Thematic analysis mainly focused on presence, realism and authenticity, spontaneity and naturalness, partner interaction, and creative contribution. The findings show that the technique improved rehearsal efficiency, supported spontaneous and genuine performances, and enabled believable partner-based interaction. However, a weak grasp of given circumstances caused detachment from the text, and shortened rehearsal time and miscommunication hindered team harmony. In conclusion, the Meisner Technique enhanced performers' focus, authenticity, and creative flexibility in dialogue-based plays, but careful application is needed to maintain textual adherence. The study recommends clearer definition of given circumstances, improved team communication, and culturally adapted implementation for its broader use in Turkish theatre.