Feuerbach'ta dinin antropolojik özü
Anthropological essence of religion in Feuerbach
  1. Tez No: 619345
  2. Yazar: AYHAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENİS DOKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Antropoloji, Yansıtma, Ateizm, Feuerbach, Religion, Anthropology, Reflection, Atheism, Feuerbach
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde Alman filozof Ludwig Andreas Feuerbach'ın“Hıristiyanlığın Özü”isimli temel eserinden hareketle dinin antropolojik özünün teoloji, ateizm, Hıristiyanlık ve kurgusal din felsefesi çerçevesinde nasıl şekillendiğinin eleştirel bir sunumu verilmiştir. Modern dönemde ateizmin tetikleyicisi olarak görülen ve dini konulara hakimiyetinden dolayı bu görüşlerini oldukça sağlam inşa eden, felsefi düşünmenin uyaranı olan Feuerbach'ı etkileri ve kaynakları açısından incelemek bir gereksinim olmuştur. Amaçlanan, Feuerbach'ın Tanrı'nın insanileştirilmesiyle ortaya çıkan materyalist ve antropolojik ateizminin teolojideki açmazlarını belirlemektir. Tezin ilk bölümünde konu, amaç ve kapsamla giriş yapıldı, daha sonra Feuerbach'ın biyografisi ve başka felsefelerin Feuerbach düşüncesi üzerindeki etkileri gösterildi. Üçüncü bölümde insanın tür doğası üzerinden tanrıların özü ve dinin antropolojik özü genel olarak belirtildi. Tezin dördüncü bölümünde, Feuerbach'ın dolaysız bilinç ve dinsel bilinç olarak gördüğü öz- bilinçte oluşan doğal yansımaları ve tanrı bilimin insan doğasını deneyimsel dünyanın ötesinde temellendirmeye çalışmasından doğan doğal olmayan yansımaları ortaya koyduğu yansıtma teorisi ve evirme yöntemiyle gösterildi. Dolaylı özbilinçte“Ben”i tahtından eden Feuerbach, öz-bilinci de tür bilinciyle değiştirir, bunu da değil-Ben olarak, Ben-Sen aracılığıyla yapılandırdığı tür varlığında temellendirir. Altıncı bölümde Feuerbach'ın ateizminin teolojideki açmazları serimlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a fictional presentation of the anthropological essence of religion is shaped in the framework of theology, Cristianity and fictional religion philosophy based on the main work of the German philosopher Ludwig Andreas Fauerbach called“The Essence of Christianity”. It was a necessity to examine Feuerbach, which was seen as the trigger of atheism in the modern era and built these views quite firmly because of his command of religious issues, in terms of its effects and resources. The aim is to identify the theological dilemmas of Feuerbach's materialist and anthropological atheism that emerged from the humanization of God. In the first part of the thesis, the subject, purpose and scope are introduced, then the biography of Feuerbach and the effects of other philosophies on Feuerbach's thought are shown. In the third chapter, the essence of the gods and the anthropological essence of religion are explained in general. In the fourth part of the thesis, it is tried to depict the natural reflections that ocur in the self-consciousness which Feuerbach considers as direct consciousness and religious consciousness, and the reflection theory and inversion method, in which theology reflects unnatural reflections arising from the attempt to base human natüre beyond the experiential world. Feuerbach, who untrowned the“I”in indirect self-consciousness, replaces self-consciousness with species consciousness. This form of consciousness will be shown in the species presence that configured through You and I as I. In the sixth chapter, the theological dilemmas of Feuerbach's atheism are presented.