The theory of capitalism and its ontological foundations: A comparative study of Marx and Deleuze and Guattari
Kapitalizm teorisi ve onun ontolojik temelleri: Marx ve Deleuze ve Guattari üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 204729
  2. Yazar: VOLKAN KOCAGÜL
  3. Danışmanlar: DR. BARIŞ PARKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanım-değeri, Değişim-Değeri, Değer, Artı-Değer, İdeoloji, Meta Fetişizmi, Arzulayan-Makinalar, Arzulayan-Üretim, OrgansızBedenler, Socius, Yersizyurtsuzlaşma, Yeniden Yurtlanma, Use-Value, Exchange-Value, Value, Surplus-Value, Ideology, Commodity Fetishism, Desiring-Machines, Desiring-Production, BodyWithout Organs, Socius, Deterritorialization, Reterritorialization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezin temel amacı kapitalizm teorisini ve onun ontolojik temellerini Marx veDeleuze&Guattari'nin başlıca eserleri üzerinden incelemektir. Kapital olarakbilinen anıtsal kitabında Marx, kökenlerini Hegel ve Feuerbach'tan alanfelsefû geleneğe dayanan bir kapitalizm anlayışı geliştirir. Ayrıca, İngiliz politikekonomisi ve Fransız sosyalist geleneği de Marx'ın analizi için sağlam birzemin görevi görürler. Bu tarihsel öncülerin yapıtları ışığında, Marx kapitalistüretim tarzının derin bir eleştirisini inşa eder. Öte yandan, çağdaş Fransızfelsefesinin temsilcileri olarak Deleuze ve Guattari Anti-Oedipus olarakbilinen kitaplarında farklı bir kapitalizm anlayışı geliştirirler. Anti-Oedipus'ta,Nietzche'den temellerini alan diyalektik olmayan bir anlayışla kapitalizmianaliz ederler. Marx'çı düşünme tarzının başlıca veçhelerini reddetmelerinerağmen, Marx'ın ele aldığı benzer sorunlar üzerinde odaklanırlar.Kapitalizmin sermaye sayesinde sürekli kendini yeniden üreten içkin birsistem olduğu anlayışı Marx ile paylaştıkları ve onları benzer şekildedüşünmeye iten ortak bir problem olarak ortaya çıkar. Bundan dolayı bu tezbu iki farklı kapitalizm anlayışındaki devamlılıkları ve kesintileri ortayaçıkarmak amacındadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to examine the theory of capitalism and itsontological foundations through the major works of Marx andDeleuze&Guattari. In his monumental book called Capital, Karl Marxdevelops an account of capitalism based on his understanding of philosophyof which takes its roots from Hegel and Feuerbach. Additionally, Englishpolitical economy and French socialism serve as reliable grounds for Marx?sanalysis. In light of the writings of these historical precursors, Marxconstitutes a profound critique of capitalist mode of production. On the otherhand, Deleuze and Guattari, as the representatives of contemporary Frenchphilosophy, develop a different account of capitalism in their influential bookcalled Anti-Oedipus. By relying upon Nietzsche, in Anti-Oedipus, Deleuzeand Guattari examine capitalism in a non-dialectical manner. Despite the factthat they reject the major aspects of Marxian mode of thinking, theyconcentrate on the similar questions shared by Marx. The question ofcapitalism and its conception as an immanent system which reproduces itselfby means of capital appears as the common problem that directs them tothink analogously. In this respect, this thesis is an attempt to discover thepoints of ruptures and the points of continuities in two different account ofcapitalism.