Çalışan memnuniyeti ve çalışan performansı arasındaki ilişki: Bir telekomünikasyon şirketi örneği
The relationship between employee satisfaction and employee performance: An example of a telecommunication company
- Tez No: 619359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan, Çalışan Memnuniyeti, Çalışan Performansı, Employee, Employee Performance, Employee Satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte piyasalarda ciddi bir rekabet ortamı yaşanmaktadır. İşletmelerin piyasada kalıcı olabilmeleri, küreselleşen dünyadaki rekabet koşullarına yenik düşmemeleri için çalışanlarının memnuniyetlerini ve performanslarını yüksek tutması gerekmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, işletme çalışanlarının memnuniyet ve performansı arasındaki ilişkinin analiz edilmesidir. Bu amaçla çalışmanın ikinci bölümünde çalışan memnuniyeti ile ilgili litaratürde yer alan konular incelenmiş, üçüncü bölümünde çalışan performansı ele alınmıştır. Dört ve beşinci bölümde ise araştırmadan elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bir telekomünikasyon şirketinin Antalya ilinde çalışan 211 katılımcısı ile yapılmıştır. Katılımcılara anket yoluyla gönderilen ifadelerde çalışan memniniyetini ölçmek için memnuniyet ölçeği, çalışan performansını ölçmek için Kanıgür'ün (2009); Smith; Organ ve Near tarafından (1983) geliştirilen 16 soruluk anket ile Goodman ve Svyantek'in (1999) 9 görev performansından oluşan ölçek soruları kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre çalışan memnuniyeti ile çalışan performansı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the rapid development of technology, there is a seriously competitive environment in the markets. In order for companies to be permanent in the market and defeated by the competition conditions in the globalizing world, they must keep their employees' satisfaction and performance high. The main purpose of this research is to analyze the relationship between the satisfaction and performance of company employees. For this purpose, in the second part of the study, the subjects in the literature about employee satisfaction were examined and in the third part, employee performance was dealt with. In the fourth and fifth parts, the data obtained from the research were analyzed using SPSS 25.0 software. The research was conducted with a telecommunication company's 211 participants of working in Antalya province. The satisfaction scale was used to measure employee satisfaction in the statements sent to the participants via a questionnaire. To measure employee performance a questionnaire consisting of 16 questions developed by Kanıgür (2009); Smith; Organ; and Near (1983), and Goodman and Svyantek's (1999) scale questions consisting of 9 task performances were used. According to the results of the research, a significant relationship was found between employee satisfaction and employee performance.