Algılanan örgütsel adalet ile sanal kaytarma arasındaki ilişkinin analizi: Bir telekomünikasyon şirketi örneği
Analysis of the relationship between perceived organizational justice and cyberloafing: An example of a telecommunication company
- Tez No: 619360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dağıtımsal Adalet, İşlemsel Adalet, Etkileşimsel Adalet, Önemli Sanal Kaytarma, Önemsiz Sanal Kaytarma, Distributive Justice, Important Cyberloafing, Insignificant Cyberloafing, Transactional Justice
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Algılanan örgütsel adalet çalışanların tutum ve davranışlarını yönlendirmesi açısından oldukça önemli bir konu olup işletmelerin çalışanların davranışlarını anlamlandırıp yönetebilmesi açısından önemle ele alınması gereken konulardan birisidir. Öte yandan bilişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte çalışma hayatımızın ana aktörlerinden biri haline gelen internet kullanımı verimli bir işleyiş sağlasa da iş dışı amaçlarla kullanıldığında olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir. Bu noktada sanal kaytarma faaliyetlerine etki eden nedenlerin araştırılması şirketlerin insan kaynaklarını etkin yönetmesi anlamında etkili sonuçlar üretebilmektedir. Çalışmanın amacı, algılanan örgütsel adalet ile çalışanların sanal kaytarma faaliyetleri arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın önemi anlatılmış, ikinci ve üçüncü bölümlerde örgütsel adalet ve sanal kaytarma kavramları açıklanmıştır. Dördüncü bölümde araştırmanın veri ve yöntemi, beşinci bölümde ulaşılan bulgular ve son olarak altıncı bölümde ise araştırmanın sonucu aktarılmıştır. Araştırma bir telekomünikasyon şirketinin Antalya ilinde çalışan 208 katılımcı ile yapılmıştır. Anket yöntemi kullanılarak yapılan bu çalışmada çalışanların örgütsel adalet algılamalarını ölçmek için Niehoff ve Moorman (1993) tarafından geliştirilen“Örgütsel Adalet Ölçeği”, sanal kaytarma faaliyetlerini ölçmek içinse Örücü ve Yıldız'ın (2014) geliştirdiği“Sanal Kaytarma Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışanlardan elde edilen veriler SPSS 25.0 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda örgütsel adalet alt boyutları olan dağıtımsal adalet, işlemsel adalet ve etkileşimsel adalet ile önemli ve önemsiz sanal kaytarma faaliyetleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulgusuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Perceived organizational justice is a very important issue in terms of guiding the attitudes and behaviors of the employees and it is one of the issues that should be dealt with in order to make sense and manage the behaviors of the employees. On the other hand, although the use of the Internet, which has become one of the main actors of our working life with the spread of information technologies, provides efficient operation, it can create negative results when used for non-business purposes. At this point, researching the reasons affecting cyberloafing activities can produce effective results in terms of effective management of companies' human resources. The aim of this study is to determine whether there is a relationship between perceived organizational justice and cyberloafing activities of employees. For this purpose, in the study firstly, the concept of organizational justice is introduced, the dimensions of organizational justice are dealt with, and the second part the concept of cyberloafing is dwelled on. In the third section, with the data is analyzed, the findings are explained. The research was conducted with a telecommunication company's 208 participants of working in Antalya province. In this study, conducted by using survey method, to measure employees' perceptions of organizational justice“Organizational Justice Scale ”, developed by Niehoff and Moorman (1993), has been used. To measure cyberloafing activity“Cyberloafing Scale”, developed by Örücü and Yıldız (2014), has been used. The data obtained from the employees were analyzed in SPSS 25.0 program. As a result of the research, it was found that there is no significant relationship between the organizational justice sub-dimensions, distributive justice, transactional justice, and interactive justice and the important and insignificant cyberloafing activities.