Türk kamu yönetiminde insan kaynakları planlaması reformu
Human resource planning reform in Turkish puclic administration
- Tez No: 619378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK ÖZKAL SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Personel, kamu personeli, plan, kalkınma planı, insan kaynakları planlaması, Personnel, public personnel, plan, development plan, human resource planning
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türkiye'de kamu yönetiminde 1960'lı yıllar ile birlikte popülerlik kazanmış olan planlama ve kamu personel yönetimi kavramları, dünyada yaşanan gelişmeler ile birlikte devlete atfedilen rolde ve kamu yönetimi anlayışında ortaya çıkan değişimler çerçevesinde yeniden yapılandırılmıştır. Bu çalışmada; söz konusu yeniden yapılandırma süreci içinde uğradığı değişikliklerle,“insan kaynakları planlaması”adıyla yürürlüğe konulan, kamu personel sistemindeki planlama çalışmalarının yer aldığı kalkınma planları ile raporlar, mevzuat düzenlemeleri ve yapılan diğer çalışmalar aracılığıyla, kamu personel sisteminde ve planlama anlayışında yaşanan dönüşüm süreci tarihsel bir akış içinde incelenmektedir. İki bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde; kamu personel yönetimi ve planlama kavramlarının, insan kaynakları yönetimi ve insan kaynakları planlaması kavramlarına evrilme süreci kavramsal ve tarihsel bir bakış açısıyla incelenmiştir. İkinci bölümünde ise; Türkiye'de kamu yönetiminde tarihsel dönemler itibariyle, insan kaynakları planlaması adı altında oluşturulan politikalar ile yapılan düzenlemeler, kamu personel rejiminin geçirdiği dönüşüm çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Planning and public personnel management concepts that have gained popularity in public administration in Turkey by 1960s have been restructured within the framework of the changes occured in the role attributed to the state and public administration understanding with the developments realized in the world. In this study, restructuring process is examined in historical flow with the changes it has undergone, the development plans and reports including the planning activities in public personnel system which was put into effect under the name of“human resources planning”and the transformation in understanding of the public personnel system and planning through legislative arrangements and other studies. In the first part of the study which consists two parts, the evolving process of concepts of public personnel management and planning to the concepts of human resources management and human resources planning is examined from a conceptual and historical perspective. In the second chapter, policies established and regulations made under the name of human resources planning are discussed as of historical periods of public administration within the framework of the transformation of public personnel regime.