Çok ölçütlü karar modeli ile depo seçimi ve bir uygulama
Warehouse selection using the multi criteria decision model and its application
  1. Tez No: 619389
  2. Yazar: HÜSEYİN ALSAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Depo Seçimi, Çok Ölçütlü Karar Modeli, Analitik Hiyerarşi Süreci, Logistics, Warehouse Selection, Multi Criteria Decision Model, Analytic Hierarchy Process
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
İlk önce askeri problemlerin çözümünde uygulanarak ortaya çıkan lojistik, küreselleşmeyle birlikte artan pazar ortamlarındaki rekabette ayakta kalabilmek ve üstünlük kurabilmek için sivil işletmelerce de benimsenip kullanılmaya başlanmış ve sağladığı yararlarla da sürekli gelişim gösterip birçok faaliyet alanını kapsayarak günümüzde iyice önemli hale gelmiştir. Temel işlevi olan depolamanın yanı sıra artık güncellenmiş konseptiyle başka işlevlerinde gerçekleştirildiği bir lojistik tesise dönüşen depolar da; tarihi boyunca koruduğu önemini, bu sayede arttırarak sürdürmeye devam ettirmektedir. Müşteri taleplerinin tam zamanında, istenilen yerde ve eksiksiz karşılanmasını sağlamak gibi, birçok görevde üstlendiği kilit rol nedeniyle işletmeler için de büyük önem taşıyan ve daima yatırım yapılmaya değer görülen depoların, kapsamlı ve meşakkatli olan seçim süreci ise, genellikle; nerede ve kaç tane depoya ihtiyaç olunduğuna dair karar verildikten sonra, seçilecek depoda olması istenilen ölçütlerden hareketle alternatif depolar arasından optimumunun, geleneksel veya bilimsel yöntem kullanılarak belirlenmesiyle tamamlanabilmektedir. Bu yüksek lisans tezinde de: Depo seçimi konusu ele alınıp, konunun uygulanması işi için de Türk otomotiv sanayisinin en köklü işletmesiyle beraber bir çalışma yapılarak İzmir'de ihtiyaç duydukları deponun, problemleri bilimsel ve sistematik çerçeveyle çözümleyen çok ölçütlü karar modellerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemiyle seçimi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda da; otomotiv işletmesindeki uzman kişilerle birlikte AHS yönteminin aşamaları sırasıyla izlenilerek elde edilmiş olan tüm veriler, AHS yöntemine özel olarak tasarlanan bilgisayar paket programına girilmiş ve işletme için İzmir'de seçilecek optimum deponun, belirlenen alternatifler arasından hangisi olduğunun sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics, which first emerged in the solution of military problems, has been adopted and used by civilian enterprises in order to survive and establish superiority in the competition in the increasing market environments, and with the benefits it provides, it has developed continuously and covers many fields of activity and has become very important today. In addition to storage from its basic function, warehouses are now transformed into a logistics facility where the updated concept is carried out in other functions; throughout its history, it maintains the importance it maintains, thus increasing. The comprehensive and tedious selection process of warehouses, which are also of great importance for the enterprises because of the key role they play in many task such as ensuring that customer demands are met in a timely, desired and complete manner, are always worth investing in; after deciding where and how many warehouses are needed, it can be completed by determining the optimum among alternative warehouses by using traditional or scientific method based on the desired criteria to be in the warehouse to be selected. In this master's thesis: The issue of warehouses selection is handled and a work is carried out with the most established enterprise of the Turkish automotive industry for the implementation of the issue and a warehouse they need in İzmir, it has been aimed to select the method of Analytic Hierarchy Process (AHP) which one of the multi criteria decision models that solve problems which scientific and systematic framework. In this direction; all the data obtained by following the stages of AHP method together with the experts in the automotive company, the computer package program specially designed for the AHP method was entered and, it was concluded that the optimum warehouse to be selected for operation in İzmir and that is which of the alternatives warehouses determined.