Hidroksitirosol'ün alüminyum maruziyetine bağlı olarak gelişen karaciğer hasarını önleyici etkileri
Preventive effects of Hydroxytyrosol on liver damage due to aluminum exposure
  1. Tez No: 619397
  2. Yazar: NUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE AYDOĞAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Hidroksitirosol, Karaciğer, Oksidatif stres, DNA hasarı onarım yanıtı, Aluminum, Hydroxytyrosol, Liver, Oxidative stress, DNA damage repair response
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada alüminyum (Al) toksisitesinin neden olduğu karaciğer hasarı ve bu hasarın önlenmesinde saf zeytinyağında bulunan güçlü bir antioksidan bileşik olan hidroksitirosol (HT)'nin düzenleyici etkileri araştırılmıştır. Swiss albino cinsi fareler, Grup 1-Kontrol: % 0.9'luk NaCl; Grup 2-AlCl3: bir kez 25 mg/kg; Grup 3-HT: 10 mg/kg/gün-7 gün; Grup 4-AlCl3+HT: sırasıyla 25 mg/kg bir kez ve 10 mg/kg/gün-7gün olarak gruplandırılmıştır. Tüm uygulamalar intraperitonal (i.p.) olarak yapılmıştır. Oksidatif stres düzeyinin belirteci olarak süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve lipid peroksidasyonu (LP) ölçülmüştür. Karaciğerin histolojik yapısı ışık mikroskobunda incelenmiştir. Hücre döngüsündeki değişiklikleri ve rejenerasyonu belirlemek amacıyla çoğalan hücre çekirdek antijeni (PCNA), DNA hasarı onarım yanıtının belirteci olarak BRCA1ve BRCA2 gen bölgelerinin ifade edilme düzeyleri immunofloresan analizlerle ölçümlenmiştir. HT, Al maruziyeti sonucunda gelişen Kupffer hücre hiperplazisini, nekroz ve inflamasyonu önlemekte, dokudaki lipid peroksidasyonunu azaltmaktadır. BRCA1, BRCA2 ve PCNA bulguları HT'nin DNA onarımını teşvik ederek hücre döngüsünün normal işleyişini desteklediğini ortaya koymaktadır. HT'nin hücrelerin sağ kalımı ve normal fizyolojik işleyişine dair koruyucu etkilerinin, karaciğerin endojen antioksidan kapasitesinin anlamlı seviyede desteklenmesiyle gerçekleştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the preventive effects of hydroxythyrosol, a powerful antioxidant compound which is found in pure olive oil, on liver damage caused by aluminum toxicity. Swiss albino mice were grouped into four (Group 1 - Control: 0.9% NaCl, Group 2 - AlCl 3: once 25mg / kg, Group III - HT: 10mg / kg / day-7 days, Group IV - AlCl3 + HT: 25mg / kg once and 10 mg / kg / day-7days respectively ) and studies were made based on their liver tissues. All applications were performed intraperitoneally (i.p.). Superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and lipid peroxidation (LP), which are indicators of oxidative stress (OS) level, were measured biochemically. Histological structure of the liver was examined under light microscope. Proliferating cell nuclear antigen (PCNA) were measured with immunofluorescence analysis to determine the changes in the cell cycle regeneration. Expression levels of the BRCA1and BRCA2 gene regions were measured by immunofluorescence analysis to determine DNA damage repair response. HT prevents Kupffer cell hyperplasia, necrosis, inflammation and decreases LP in the tissue. BRCA1, BRCA2 and PCNA findings revealed that HT induces DNA repair and supports normal process of the cell cycle. It is determined that protective effects of HT on cell survival and normal physiologic process is related to the significant support to endogenous antioxidant capacity.