Doksorubisin verilerek over toksisitesi oluşturulan sıçanlarda hidroksitirosolün koruyucu etkisi
Protective effect of hydroxytyrosol in rats with ovarian toxicity caused by doxorubicin
- Tez No: 982445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Overtoksisite, Dox, TRPC1, Overtoxicity, Hydroxytyrosol, Doxorubicin, TRPC1
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Doksorubisin (Dox) genellikle doğurganlık çağında görülen meme kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve ayrıca over toksisitesine neden olan kemoterapötik bir ajandır. Bu çalışmada Hidroksitirosol'ün (HT) over toksisitesi üzerine olası etkileri araştırıldı. Çalışmada 8-10 haftalık, Spraque Dawley cinsi, 200-250 gr ağırlığında 28 adet dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar dört gruba ayrıldı: 1. Kontol grubu, 2. Dox grubu, 3. HT grubu ve 4. Dox+HT grubu. 1.Kontol grubu, 4 hafta boyunca oral yoldan 1 ml serum fizyolojik verildi ; 2.Dox grubu, deneyin 1. günü tek doz şeklinde 10 mg/kg/gün dozunda Dox intraperitoneal yolla uygulandı; 3.HT grubu, HT 4 hafta boyunca 4 ml/kg/gün oral yoldan verildi; ve 4.Dox+HT grubu, deneyin 1. günü tek doz şeklinde 10 mg/kg/gün dozunda Dox ip. yolla uygulandı. Uygulama sonrasında HT 4 hafta boyunca 4 ml/kg/gün oral yoldan verildi. 28 günlük deney süresinin sonunda ovaryumlar alındı, sonrasında histopatolojik ve immunohistokimyasal analizler yapıldı. Elde edilen tüm veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Histokimyasal analizlere göre Dox'un over dokusunun medullasında ve ayrıca foliküllerde bazı dejeneratif değişikliklere neden olduğu belirlendi. Ayrıca dokudaki kistik folikül sayısını da göreceli olarak arttırdığı izlendi. Dox uygulaması ile birlikte primordiyal, sekonder, graaf foliküllerinin kontrol ve diğer gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı ve atretik folikül sayısının arttığı tespit edildi. Dox+HT grubu uygulamasının ise yalnız Dox uygulanan gruba göre sadece atretik foliküllerde istatistiksel olarak anlamlı azalmaya neden olduğu belirlendi. Bu bilgiler doğrultusunda Dox'un neden olduğu over toksisitesinde HT'nin olumlu yönde etkisi olan bir madde olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Doxorubicin (Dox) is a chemotherapeutic agent widely used in the treatment of breast cancer, which is commonly observed in women of reproductive age, and is also known to cause ovarian toxicity. In this study, the potential effects of Hydroxytyrosol (HT) on ovarian toxicity were investigated. Twenty-eight female Sprague Dawley rats, aged 8–10 weeks and weighing 200–250 g, were used. The rats were divided into four groups: 1. Control group, 2. Dox group, 3. HT group, and 4. Dox+HT group. The Control group received 1 ml of physiological saline orally for 4 weeks; the Dox group was administered a single intraperitoneal dose of Dox at 10 mg/kg on the first day of the experiment; the HT group received HT orally at 4 ml/kg/day for 4 weeks; and the Dox+HT group received a single intraperitoneal dose of Dox at 10 mg/kg on the first day, followed by oral administration of HT at 4 ml/kg/day for 4 weeks. At the end of the 28-day experimental period, the ovaries were excised, and histopathological and immunohistochemical analyses were performed. All obtained data were statistically evaluated. Histochemical analyses revealed that Dox induced degenerative changes in the medulla and follicles of the ovarian tissue. In addition, it relatively increased the number of cystic follicles. Dox administration significantly reduced the numbers of primordial, secondary, and Graafian follicles compared with the control and other groups, while the number of atretic follicles was increased. In the Dox+HT group, only the number of atretic follicles showed a statistically significant reduction compared with the Dox group. Based on these findings, it was concluded that HT is a substance with a beneficial effect on Dox-induced ovarian toxicity.