Kriz aşamalarının demografik özelliklere göre incelenmesi: Halka açık şirketler üzerine bir çalışma
Examination of crisis stages by demographics: A study on the public companies
- Tez No: 619409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YOLBULAN OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Halka Açık İşletme, Kriz, Kriz yönetimi, Çalışanlar, Public Enterprise, Crisis, Crisis Management, Employees
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İşletmelerin ihtiyaç duydukları kaynaklara ulaşabilmeleri için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan birisi işletmelerin halka açılmasıdır. Bir finansal yöntem olarak halka açılma, işletmenin hisse senetlerinin halka satmasıdır. Tüm işletmelerde olduğu gibi halka açık işletmelerde de krizler yaşanabilmektedir. Olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurabilen kriz dönemleri için önemli olan doğru bir şekilde yönetilebilmesidir. Bunun için çeşitli stratejiler bulunmaktadır. İşletmenin verimliliğini sürdürebilmesi için çalışanların krizlerden olabildiğince az etkilenmesine önem verilmelidir. Bu çalışmada, kriz aşamalarının demografik özelliklere göre incelenip halka açık şirketlere etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma, Türkiye genelinde halka açık işletmelerde görev yapan 315 çalışan üzerinde çevrimiçi anket uygulamasıyla gerçekleştirilmiştir. Uygulanan anketler SPSS 25.0 programı ile çözümlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, kriz yönetimi konusunda eğitim almış kişilerin kriz yönetimi becerilerinin daha gelişmiş olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are various methods for companies to access the resources they need. Public offering is one of these methods for companies. Public offering as a financial method is the sale of the company's shares to the public. As in all enterprises, crises may be experienced in public enterprises. Crises should be managed correctly in terms of positive and negative consequences. There are various strategies for crisis. In order to maintain the efficiency of the enterprise in this regard, it should be emphasized that the employees are affected as little as possible from the crises. In this study, it was aimed to analyze the stages of crisis according to demographic characteristics and determine the effects of public companies. In this study, online survey was applied to 315 employees working in public enterprices in Turkey. The questionnaires were analyzed with SPSS 25.0 program. As a result of the study, it is seen that the crisis management skills of the people who have been trained in crisis management are more advanced.