Katılım bankacılığında pazarlama stratejileri ve özellikleri
  1. Tez No: 619408
  2. Yazar: AHMET CİHAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİT FERHAN BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Participation Banking, Marketing, Marketing strategy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Katılım bankaları, kanunla kurulan, farklı bankacılık ürünleri ile bireylerin yatırımlarını kar ve zarar esasına göre yöneten finans kuruluşlarıdır. Bankalar kanuna tabi olarak faizsiz bankacılık yapmak üzere kurulan katılım bankalarının kâr payı esasına göre çalışmaları, bankacılık sektöründe farklı ürünlere odaklanmalarını sağlamıştır. Bu nedenle, diğer bankaların benimsedikleri pazarlama stratejilerinin yanında kendilerine ait özel pazarlama anlayışları bulunmaktadır. Bu yüksek lisans tezinde; katılım bankacılığında kullanılan pazarlama stratejileri ve özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde katılım bankacılığı ve özellikleri incelenmiş, ikinci bölümde bankacılık sektöründe pazarlama ve bankacılıkta pazarlamanın önemi, pazarlamaya konu olan ürünler ve pazarlama süreci ele alınmış ve katılım bankacılığında pazarlama stratejileri ile pazarlama yaklaşımları araştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise örnek olay incelemesi ile ele alınan bir katılım bankasının pazarlama stratejisine uygun olarak müşteri bulma, müşterinin finansal tablolarının değerlendirilmesi ve analiz edilmesi ile pazarlamaya yönelik karar alma süreçlerinden sonra finansal ürün teklifi incelenmiştir. Katılım bankacılığında toplanan fonların kâr payına dayalı olarak taraflarca belirlenen vadede ekonomik faaliyetlere katılması pazarlamanın temelini oluşturmaktadır. Tasarruf sahiplerinden sağlanan fonların nasıl değerlendirileceği, vade sonunda kar veya zararın oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, katılım bankacılığında pazarlama kâr payının oluşmasına ve destek verilen ekonomik uygulamaların performansına bağlıdır. Katılım bankalarının müşterileri ile kurdukları iletişimsel pazarlama yaklaşımı ile diğer bankalardan farklılık göstermektedir. Katılım bankaları mevcut bankacılık işlemlerinin hepsini yerine getirirken müşterileri ile kurdukları iletişimle belirli riskleri üstlenmektedir. Katılım bankacılığı belirli bir müşteri grubu için faaliyet gösterdiği için pazar analizi yapılması ile başlayan süreç, şirket analizi ile devam etmekte ve müşteriye özel finansal ürünlerin sunulması ile pazarlama süreci tamamlanmaktadır. Anahtar Kelime: Katılım Bankacılığı, Pazarlama, Pazarlama Stratejisi
Özet (Çeviri)
Participation banks are financial institutions that are established by law and manage different investment products and individuals' investments on a profit and loss basis. Banks' participation banks, which were established to conduct interest-free banking, subject to the law, enabled them to focus on different products in the banking sector. For this reason, besides the marketing strategies adopted by other banks, they have their own special marketing approaches. In this master's thesis; The marketing strategies and features used in participation banking were examined. In the first part of the study, participation banking and its features are examined, in the second part, the importance of marketing and marketing in banking sector, the products subject to marketing and the marketing process are discussed, and marketing strategies and marketing approaches in participation banking are investigated. In the third part, the financial product proposal was examined after finding a customer in accordance with the marketing strategy of a participation bank, which was handled with a case study, evaluating and analyzing the financial statements of the customer and decision making processes for the marketing. The participation of the funds collected in participation banking in economic activities in the maturity period determined by the parties based on the profit share forms the basis of marketing. How to evaluate the funds provided from savers causes profit or loss at the end of maturity. Therefore, it depends on the formation of marketing dividend in participation banking and the performance of the supported economic practices. It differs from other banks with the communication marketing approach established by participation banks with its customers. Participation banks take certain risks through communication with their customers while performing all of their existing banking transactions. Since participation banking operates for a specific customer group, the process that starts with market analysis continues with company analysis and the marketing process is completed with the presentation of customer-specific financial products.