Tersine mentorluk uygulamasının işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of reverse mentoring on the intention to leave
- Tez No: 619410
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN BOYLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tersine Mentorluk, İşten Ayrılma Niyeti, Kuşak Farklılıkları, Çalışma Kararı, Reverse Mentoring, Intentions to Leave, Generational Diversity, Decision to Work
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmada, tersine mentorluğun gençlerin işten ayrılma niyetine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ilk olarak“gençlerin işten ayrılma niyeti ve tersine mentorluk”kavramları ile ilgili kavramsal ve kuramsal çerçeve oluşturulmuş, sonrasında ise genç bireylerin çalışma kararının analizi; kuşaklar bazında farklılaşan iş değerleri ve genç çalışanların örgütlerinden bekledikleri değişimler bağlamında ele alınmıştır. Yenilikçi İKY(İnsan Kaynakları Yönetimi) uygulamalarından olan tersine mentorluğun Türkiye ve Dünya'daki öncül uygulama örneklerinin incelenmesinin ardından ise, KOBİ niteliğindeki imalat işletmelerinde çalışan 384 kişi üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmanın sonuçları; imalat sektöründe tersine mentorlukla işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ve ters yönlü bir ilişkiye işaret etmektedir. Bu durumun, tersine mentorluğu temel İKY süreçlerine entegre edecek işletme sayısının zaman içerisinde artmasına neden olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the effect of“reverse mentoring”on“intention to leave among young workers”. For this purpose, first, a conceptual and theoretical framework has been established about the concepts of“intention to leave among young workers, and reverse mentoring”. Then, analysis of“working decision of young workers”is discussed in the context of“the generational diversity in work values”and“the changes that young workers expect from their organizations”. The leading practices of reverse mentoring from Turkey and the world, which is one of the innovative HRM (Human Resources Management) practices, were examined. Then, the research that is applied to 384 people working in SME manufacturing enterprises is presented. The results of the research point to a significant negative correlation between“reverse mentoring”and“intention to leave”in the manufacturing sector. It is thought that this situation will increase the number of enterprises that will integrate reverse mentoring into the basic HRM processes in future.