Örgütsel adaletin örgütsel sinizm üzerindeki etkisi: Paraya yönelik tutumun düzenleyici rolü
The effect of organizational justice on organizational cynicism: The moderating role of attitude toward money
- Tez No: 619417
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KILIÇLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Sinizm, Paraya Yönelik Tutum, PLSSEM
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Araştırmanın amacı; 5 yıldızlı otel işletmelerindeki işgörenlerin örgütsel adalet algılarının örgütsel sinizme olan etkisini, paraya yönelik tutumlarının düzenleyici rolü ile incelemektir. Bu bağlamda örgütsel adalet, paraya yönelik tutum ve örgütsel sinizm ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. İlgili literatürden yararlanılarak konu araştırılmış, turizm sektöründeki işgörenlerin bu değişkenlerden ne yönde etkilendikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma 2019 yılının eylül ayında İstanbul ve Antalya'da bulunan 5 yıldızlı otel işletmelerindeki işgörenler üzerinde uygulanmıştır. Çalışma kapsamında 715 kişiye ulaşılmıştır. Kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi ile analiz yapılmıştır. Geçerlik ve güvenilirlik testlerinin yapılmasının ardından hipotezler teste tabi tutulmuştur. Örgütsel adalet kavramını oluşturan etkileşimsel adalet, işlemsel adalet ve dağıtımsal adalet faktörlerinin, örgütsel sinizm kavramını oluşturan duygusal boyut, bilişsel boyut ve davranışsal boyut üzerine etkileri incelenmiştir. Sonrasında paraya yönelik tutumun düzenleyici etkisi hesaplanmış ve değişime bakılmıştır. Araştırma sonucuna göre örgütsel adaletin örgütsel sinizm üzerine olan etkisine, paraya yönelik tutumun düzenleyici bir etki yaptığı sonucuna varılmıştır. Bir başka deyişle örgütte bir adaletsizlik durumu olsa dahi, işgörenlerin paraya yönelik tutumları örgütsel sinizm davranışları üzerinde etki yapmıştır. Normal şartlar altında adaletsizliğin sinizme neden olması gerekirken, işgörenlerin paraya olan tutumları bu davranışı baskılamıştır. Bu durum göstermektedir ki modern dünyada para adaletin önüne geçmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the effect of organizational justice perceptions of employees in 5 star hotel businesses on organizational cynicism with the moderating role of their attitudes towards money. In this context, organizational justice, attitude towards money, and organizational cynicism are examined in detail. Using the relevant literature, the subject has been researched and it has been tried to reveal how the employees in the tourism sector are affected by these variables. The research was carried out on employees in 5-star hotel establishments in Istanbul and Antalya in September 2019. Within the scope of the study, 715 people were reached. Partial least squares were analyzed by structural equation modeling. Hypotheses were tested after the validity and reliability tests were performed. The effects of interactional justice, operational justice, and distributional justice factors, which constitute the concept of organizational justice, on the emotional dimension, cognitive dimension and behavioral dimension that constitute the concept of organizational cynicism are examined. Then, the regulatory effect of the attitude towards money was calculated and the change was looked at. According to the results of the research, it was concluded that the effect of organizational justice on organizational cynicism and the attitude towards money had a regulatory effect. In other words, even if there is an injustice in the organization, the attitudes of the employees towards money have had an impact on organizational cynicism. While injustice should cause cynicism under normal circumstances, employees' attitudes towards money suppressed this behavior. This shows that money in the modern world is ahead of justice. Key Words : Organizational Justice, Attitude Towards Money, Organizational Cynicism, PLS-SEM