Animation and ecocriticism: Hayao Miyazaki rediscovering the balance
Animasyon ve ekoeleştiri: Hayao Miyazaki dengeyi tekrar bulmak
- Tez No: 619426
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU THWAITES DİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hayao Miyazaki, Animasyon, Eko-eleştiri, İnsan – Doğa İlişkisi, İnsan Olmayan, Hayao Miyazaki, Animation, Ecocriticism, Human - Nature Relationship, The Non-human
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Günümüzde gerek bir konsept olarak doğa gerekse insanların doğayla ilişkisi, küresel ısınma gibi ekolojik krizlerin artmasıyla tüm dünyada dikkat çekmekte, hem kültürel hem de bilimsel açılardan giderek daha fazla incelenmektedir. Kültürel olarak doğa ve insan ilişkisine eleştirel yaklaşımıyla Japon yönetmen Hayao Miyazaki öne çıkmaktadır. Miyazaki'nin Prenses Mononoke, Ruhların Kaçışı ve Rüzgârlı Vadi animasyon filmleri bize“geçmiş”,“şimdi”ve“gelecek”üzerinden farklı bir perspektifte doğa algısı ve bununla bağlantılı yeni bir doğa-insan ilişkisi sunmaktadır. Miyazaki, doğa anlatılarını yaratırken Stüdyo Ghibli öncesi işlerinden ve kendi tecrübelerinden beslenmekte, sanatsal ve estetik felsefesini, kültürel, etik ve politik görüşlerini yansıtmaktadır. Bu tezde Miyazaki'nin bahsedilen üç filmi eko-eleştiri teorisinin Derin Ekoloji (Deep Ecology), Ekofeminizm (Ecofeminism) ve Karanlık Ekoloji (Dark Ecology) yaklaşımları üzerinden incelenmekte, doğa / modern dünya, feminen / maskülen, insan / hayvan gibi ikiliklere doğa-insan-teknoloji arasındaki ilişkiler üzerinden bakılmaktadır. Miyazaki bu ilişkileri kurarken iyi ve kötü ayrımına gitmemekte, doğa ve insan arasında uzlaşmacı karakterler yaratarak bize doğa ve insan müdahalesine dair bir denge sunmaktadır. Animizm inanışından beslenerek doğanın güçleri kami'ler üzerinden insanların nasıl kültürel vefiziksel bir kirlilik yarattığını, bunun doğayı nasıl etkilediğini göstermektedir. Animasyonun canlı olmayanı canlandırabilme gücünü kullanarak ancak doğayı insansılaştırmak gibi bir tuzağa da düşmeden izleyicilerle doğa arasında duygusal bir bağ kurulmasını sağlamaktadır. Bu sayede Miyazaki'nin anlatımları insan sonrası teorinin görüşleriyle de uyum sağlamaktadır. Doğa-insan, insan-insan olmayan, kadın-erkek, teknoloji-doğa gibi ikiliklere dengeleyici çözümler bulmasıyla Miyazaki, doğayı algılayışımızda ayrıştırıcı değil birleştirici bir anlatı sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
Global climate change and its effects on the planet attract attention by policymakers as well as scholars. Global ecological crises are gradually being examined both in cultural and scientific terms all over the world as a concept as the relationship between nature and people is examined further. Japanese director Hayao Miyazaki stands out with his critical approach to the relationship between humans and nature. Miyazaki's animated films Princess Mononoke, Spirited Away and Nausicaä of the Valley of the Wind provide us with a different perspective on Mother Earth and the relationship between nature and people in connection to“past”,“present”and“future”. Miyazaki feeds on his own experiences and early works, namely Studio Ghibli, and reflects his artistic and aesthetic philosophy in addition to his cultural, ethical and political views. In this thesis, Miyazaki's three films are examined through three approaches in ecocriticism: Deep Ecology, Ecofeminism and Dark Ecology. Miyazaki does not differentiate between“good”and“bad”in establishing these relationships. Furthermore, he creates compromising characters between the natural and man-made world and offers us a balance between nature and human intervention. Nurtured by the belief in animism, he shows how humans create both cultural and physical pollution through the forces of nature called“kami”s, and how it has an impact on the natural environment. Using the power of animation to animate the non-living, he provides an emotional connection between the audience and nature without being trapped in humanizing nature. In this way, Miyazaki's narratives are in harmony with the views of post-human theory. Miyazaki maintains a unifying, and a not discriminatory narrative in our perception of nature by finding balancing solutions to dichotomies such as nature-man, human-nonhuman, man-woman, technology-nature.