Pedagojik formasyon eğitimi alan müzik öğretmeni adaylarının mesleki yeterlikleri
Prospective music teachers professional competencies who educated at pedagogical formation in education
- Tez No: 619427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTUĞ BARIŞERİ AHMETHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müzik öğretmeni adayları, pedagojik formasyon eğitimi, mesleki yeterlilik, müzik eğitimi, prospective music teachers. pedagogical formation education. professional competence, music education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada, pedagojik formasyon eğitimi alan müzik öğretmeni adaylarının mesleki yeterlikleri yaş, cinsiyet ve eğitim aldıkları üniversite değişkenlerine göre tespit edilmiştir. Araştırma karma modelindedir. Çalışmanın evreni; Türkiye'deki 2014-2015 akademik yılında müzik branşına pedagojik formasyon eğitimi veren tüm üniversiteler, araştırma örneklemi ise Türkiye'deki 2014-2015 akademik yılında müzik branşına pedagojik formasyon veren 14 üniversitedir. Araştırmaya toplam 310 müzik öğretmeni adayı katılmıştır. Araştırmada pedagojik formasyon eğitimi alan müzik öğretmeni adaylarının mesleki yeterliklerini tespit etmek için Akbulut'a (2012) ait“Müzik Öğretmenleri Mesleki Yeterlikleri Ölçeği”(MÖMYÖ) kullanılmıştır. Aynı zamanda bu çalışmada yargısal (nitel) verilere de ihtiyaç duyulmuştur. Pedagojik formasyon eğitimi alan müzik öğretmeni adaylarının mesleki yeterliklerini tespit ederken, onlara bu eğitimi veren öğretim elemanlarının düşünceleri telefon görüşmesiyle alınmıştır. Çalışmanın sonucunda pedagojik formasyon eğitimi alan müzik öğretmeni adaylarının mesleki açıdan kendilerini yeterli düzeyde gördükleri ancak özellikle cinsiyete göre yeterlilik puanları karşılaştırıldığında, her iki cinsiyet için;“Sesi Tanıma ve Kullanabilme”en düşük olduğu tespit edilmiştir.“Çalgı Eğitimiyle Kişisel Gelişimi Gerçekleştirme”konularında yeterliklerinin en yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.“Şarkı Öğretim Süreçleri”ve“Mesleki Formasyon Bilgisi”alanlarında cinsiyetler arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Kadınların“Şarkı Öğretim Süreçleri”ve“Mesleki Formasyon Bilgisi”yeterlik puanlarının erkeklerden daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, the professional competencies of prospective music teachers who have received pedagogical formation education were determined according to the variables of age, gender and their current university. Research is in a mixed model. All the universities offering pedagogical formation education to music department in 2014-2015 academic year constitutes the population of the study in Turkey, while the research sample consists of 14 universities in Turkey offering pedagogical formation education to music department. 310 prospective music teachers participated in the current study. In the research, Professional Competencies Scale for Music Teachers (PCSMT) belonging to Akbulut (2012) was utilized in order to determine the professional competencies of prospective music teachers receiving pedagogical formation education. Moreover, judgmental (qualitative) data were needed in this study. While determining the professional competencies of prospective music teachers receiving pedagogical formation education, the opinions of their instructors in this education were taken by telephone interview. As a result of the study, it was found that the prospective music teachers receiving pedagogical formation education found themselves at a sufficient level in terms of their profession, but especially when the proficiency scores according to gender were compared;“Voice Recognition and Use”was found to be the lowest. There was a significant difference between the genders within the contexts of“Singing”and“Professional Formation Knowledge”. The female students scored at a higher proficiency level than the males in“Singing”and“Professional Formation Knowledge”.