Long-run and short-run determinants of the private pension contributions in Turkey
Türkiye'de özel emeklilik katkılarının uzun run ve kısa run ayarları
  1. Tez No: 619428
  2. Yazar: MOHAMMAD ISMAYL AL MASUD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE GENÇ İLERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Eşbütünleşme, Bireysel Emeklilik Hesapları, VECM, Türkiye, Cointegration, Private Pension Accounts, Vecm, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Verimli bir bireysel emeklilik sistemi, daha yüksek tasarruf oranı, sermaye stoku ve sosyal refah ile istikrarlı ekonomik büyümenin korunmasında önemli bir rol oynayabilir. Türkiye, daha yüksek hanehalkı tasarruflarını teşvik etmek için özel bir emeklilik planı benimseyen nispeten yeni ülkelerden biridir. Bu çalışmada, bir ailenin bireysel emeklilik sistemine katkısını etkileyen belirleyicileri araştırıyoruz. 2004'ten 2018'e kadar olan zaman serileri aylık verilerini kullanarak, Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM) aracılığıyla değişkenler arasındaki uzun ve kısa süreli ilişkiyi inceliyoruz. Değişkenlerin ekonomik şoklara tepkisini incelemek için Impulse Response analizi de yapıyoruz. Reel kur, mevduat faiz oranı, gayri safi yurtiçi hasıladaki değişimin sisteme yapılan katkılar ile negatif olarak ilişkili olduğunu tespit ediyoruz. Ayrıca, altın fiyat endeksi ve BIST 100 endeksi, katkı payları düzeyinde pozitif olarak ilişkilidir. Ancak, katkı payları ile enflasyon oranındaki değişiklikler arasında anlamlı bir ilişki bulamıyoruz. Hükümet teşviki, sistemde gerçek bir ek hareket olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
An efficient private pension system can play a significant role in maintaining stable economic growth primarily through a higher savings rate, capital stock, and social welfare. Turkey is one of the relatively new countries to adopt a private pension scheme to promote higher household savings. In this study, we explore the determinants that affect a household's contribution to the private pension system. Using time-series monthly data from 2004 to 2018, we examine the long-run and short-run relationship amongst variables via the Vector Error Correction Model (VECM). We also conduct Impulse Response analysis to examine the response of variables to economic shocks. We find that the real exchange rate, deposit interest rate, change in the gross domestic product are negatively associated with per contribution in the system. Moreover, the gold price index and the BIST 100 index are positively related to per contribution level. However, we do not find any significant relationship between per contribution and changes in the inflation rate. The government incentive shows no real additional movement in the system.