Yumurta ve ürünlerinde salmonella SPP. varlığı ve antibiyotik dirençliliğinin belirlenmesi
Determination of salmonella SPP. presence and antibiotic resistance in eggs and EGG products
- Tez No: 619508
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNUR TERZİ GÜLEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: oriC, PCR, Salmonella spp, VITEK, oriC, PCR, Salmonella spp, VITEK
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmada Samsun bölgesinden temin edilen yumurta ve yumurta ürünlerinde Salmonella spp. varlığının tespiti, elde edilen izolatların antibiyotik dirençlilik profillerinin ve minimum inhibitör konsatrasyon (MIK) değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Ekim 2017- Mayıs 2019 tarihleri arasında Samsun ilinden temin edilen 100 adet yumurta (35 köy yumurtası, 35 konvansiyonel yumurta ve 30 organik yumurta) ve 100 adet yumurta ürünü (30 yumurta tozu, 70 pastörize sıvı yumurta) olmak üzere toplam 200 numune materyal olarak kullanıldı. Salmonella spp.'nin izolasyon ve identifikasyonu ISO 6579 tarafından önerilen metoda göre yapıldı. Elde edilen izolatlarda Salmonella spp.'nin doğrulanması oriC gen varlığı yönünden PCR ile belirlendi. Salmonella spp. izolatlarının çeşitli antibiyotiklere karşı dirençlilikleri ve minimum inhibitör konsantrasyon (MIK) değerleri VITEK 2 AST-GN38 kartları ve VITEK 2 Compact sistem kullanılarak tespit edildi. Bulgular: Çalışma sonunda incelenen 100 yumurta örneğinin 2'sinin (%2), 100 yumurta ürünü örneğinin de 1'inin (%1) Salmonella spp. ile kontamine olduğu tespit edildi. Elde edilen Salmonella spp. izolatları 163 bp'de bant vererek oriC geni pozitif bulundu. Antibiyotik dirençlilik testleri sonucunda, Salmonella spp. pozitif bulunan 11 izolatın 11'i amikasin, 11'i enrofloksasin, 11'i gentamisin, 11'i tobramisin, 11'i sefaleksin, 9'u nitrofurantoin, 7'si tetrasiklin, 6'sı ampisilin, 6'sı piperasilin ve 6'sı sefpodoksin ve 1'i imipeneme dirençli bulundu. Elde edilen tüm izolatların en az bir antibiyotiğe karşı direnç gösterdiği tespit edildi. Sonuç: Elde edilen bulgular sonucunda yumurta ve ürünlerinde Salmonella spp. tespit edilmesi halk sağlığı açısından önemli bir problem olarak değerlendirilmiştir.Bu nedenle yumurta ve ürünlerine çıplak elle dokunulmaması, pastörizasyon derecelerine kadar ısı işlemi uygulandıktan sonra tüketilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the presence of Salmonella spp. in eggs and egg products obtained from Samsun province, and to determine antibiotic resistance profiles and minimum inhibitory concentration (MIC) values of obtained isolates. Material and Method: Between October 2017 and May 2019, a total of 200 sample including 100 eggs (35 village eggs, 35 traditional eggs and 30 organic eggs) and 100 egg products (30 egg powders, 70 pasteurized liquid eggs) obtained from Samsun were used as material. The isolation and identification Salmonella spp. was done according to the method proposed by ISO 6579. Verification of the isolates was determined by PCR with the presence of oriC gene. Resistance of Salmonella spp. isolates to various antibiotics and minimum inhibitory concentrations were determined by using VITEK 2 Compact system with VITEK 2 AST-GN38 cards. Results: At the end of the study, two of 100 eggs (2%) and one of 100 egg products (1%) were found to be contaminated with Salmonella spp. with PCR. As a result of antibiotic resistance tests of the 11 Salmonella strains, 11 isolates were resistant to amikacin, enrofloxacin, gentamicin, tobramycin, cephalexin, 9 isolates were resistant to nitrofurantoin, 7 isolates were resistant to tetracycline, 6 isolates were resistant to ampicillin, piperacillin, cefpodoxime and one isolate was resistant to imipenem. All isolates were found to be resistant to at least one antibiotic. Conclusion: In conclusion, detection of Salmonella spp. in eggs and its products was considered as an important problem for public health. Therefore, it is recommended that eggs and egg products should not be touched with bare hands and should be consumed after heating up to pasteurization degrees.