Yapraktan uygulanan bazı maddelerin asmalarda palinolojik, fizyolojik ve gelişme özellikleri üzerine etkileri
Effects of certain leaf treatments on palynological, physiological and growth characteristics of grapevines
  1. Tez No: 619645
  2. Yazar: MİNE ÖZTURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SABIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir bağcılık, sofralık üzüm, çevre dostu uygulamalar, polen kalitesi, asma fizyolojisi, üzüm verim ve kalitesi, Sustainable viticulture, table grapes, environment friendly applications, pollen quality, grapevine physiology, grape yield and quality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma serası ve laboratuvarında 2018-2019 vejetasyon periyodunda yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, üç farklı fenolojik safhada (çiçeklenmeden önce, tane tutumunda ve koruk döneminde) yapraktan solucan gübresi (%1), humik asit (%0.2), bakteri (6.3 x 106 CFU g-1 Bacillus subtilis QST 713), üre (%1), yaprak gübresi (%1 N+P+K+ME), çinko (%0.5), mikronize kalsit (%5) ve üreticinin kullandığı dozda kimyasal (insektisit + fungisit) uygulamaları yapılmıştır. 41 B anacına aşılı dört yaşındaki 'Alphonse Lavellée' sofralık üzüm çeşidinin kullanıldığı çalışmada, uygulamaların asmalarda palinolojik, fizyolojik ve gelişme özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma, cam sera koşullarında topraksız tarım kültüründe, eşit miktarda torf ve perlit karışımı içeren yaklaşık 70 L katı hacimli saksılarda gerçekleştirilmiştir. Damla sulama sistemi ile sulanan asmalarda kültürel uygulamalar standart olarak uygulanmıştır. Uygulamaların etkileri polen canlılık oranı, polen çimlenme oranı, stoma iletkenliği, yaprak sıcaklığı, yaprak klorofil miktarı, yaprak alanı, yaprak yaş ağırlığı, yaprak kuru ağırlığı, sürgün uzunluğu, odunlaşma oranı, sürgün çapı, tane tutma oranı, tane eni, tane boyu, tane ağırlığı, asma verimi, salkım ağırlığı, salkım eni, salkım boyu, partenokarpi tane, tane çatlama oranı, çürüme oranı, tane kopma direnci, tane yırtılma direnci, SÇKM, asit, pH değerlerinin tespiti ile değerlendirilmiştir. Uygulamaların asmalarda çalışılan özellikler üzerine etkileri bakımından önemli farklılıklar saptanmıştır. Özellikle çinko uygulaması, palinolojik özellikler üzerine olumlu etkileri ile ön plana çıkmıştır. Yaprak gübresi uygulaması klorofil yoğunluğunu arttırıcı etkisi ile dikkati çekmiştir. Solucan gübresi, humik asit ve bakteri ise verim artışı sağlayan başlıca uygulamalar olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the research glasshouse and laboratory of the Faculty of Agriculture, Selcuk University in the vegetation period of 2018-2019. In the scope of the study, liquid worm manure (1%), humic acid (0.2%), bacteria (6.3 x 106 CFU g-1 Bacillus subtilis QST 713), urea (1%), leaf fertilizer (1% NPK+ME), zinc (0.5%), micronized calcite (5%) and chemical applications (insecticide and fungicide mixture) were pulverized to the leaves at three phenological stages (before the bloom, berry set and berry enlargement). In the study, effects of the treatments on palynological, physiological and developmental characteristics of four years old 'Alphonse Lavellée' table grapes grafted on 41B rootstock were investigated. The study was performed in soilless culture established with 70 L pots containing equal amount of peat and perlite mixture under glass greenhouse conditions. Drip irrigation system was used for watering the vines that received standard cultural practices. Effects of applications were evaluated by determination of pollen viability rate, pollen germination rate, stoma conductivity, leaf temperature, leaf chlorophyll content, leaf area, leaf fresh weight, leaf dry weight, shoot length, lignification rate, shoot diameter, berry set rate, berry width, berry diameter, berry weight, grapevine yield, cluster weight, cluster width, cluster length, parthenocarpy rate, berry cracking, decay rate, berry detachment force, skin rupture resistance, SSC, acid and pH values. The applications had significantly different effects on the studied features of the grapevines. In particular, zinc application was outstanding with its positive effects on palynological features. Leaf fertilizer had remarkable effects on leaf chlorophyll concentration. Worm manure, humic acid and bacteria applications were the main substances providing the yield improvement.