Improved response of power system protection based facts controller
Güç sistemi korunması tabanlı facts kontolörlerinin gelişmiş tepkisi
  1. Tez No: 619743
  2. Yazar: ABDULWADOOD SAMEER A.MAGED ABDULMAGED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ERKAN YENİCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç sistemi korunmasu, FACTS, Statik var kompanzatörü (SVC), Statik senkron kompanzatör, Güç akışı, Power system protection, FACTS, Static var compensator (SVC), Static synchronous compensator, Power flow
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Esnek Alternatif Akım İletim Sistemleri (FACTS) kontrolörleri esasen farklı güç sistemlerinin kararlı durumlarının belirlenmesi, voltaj geliştirilmesi ve system koruma performansı amacıyla kullanılmaktadır. FACTS kontrolörleri elektriksel güç sistemlerinde kullanılmaya uygun olması bakımından avantajlıdır.Buçalışmada, FACTS kontrolörlerinin etkisi araştırılmaktadır. Bu kapsamda, ikili şebeke sistemi altı yollu olarak tasarlanmış, ilk devrede iki indirici transformatör (132/33kV, 66/33kV) bulunmaktadır. Voltaj profilini, açıyı, etkin gücü ve şebeke yollarının reaktif gücünü geliştirmek amacıyla şebekenin farklı noktalarına SVC kontrolü ve eşzamanlı dengeleyici eklenecektir. Bu çalışmada dengeleyici eklendikten sonra ve (0.20) p.u endüktif reaktans ve (0.50,0.60 ve 0.70) p.u kapasitif reaktans öncesinde SVC değişkenlerinin yol-3, yol-5 ve yol-6'ya eklenmek üzere üç durumda sonuçlar elde edilmiştir. Devredeki üretimin ve güç kaybının belirlenmesi amacıyla devrenin yük değerleri değiştirilmiştir. İkinci devrede (132/33kV) 1 TCR/3TCS ile SVC Simulink modeli kullanılacak ve SVC eklenmesinden öncesinde ve sonrasında voltaj, akım ve reaktif gücün dalga biçimi çıktıları gözlemlenecek ve üç aşamalı deneyin etkileri değerlendirilecektir. Bu sayede güç transferi iletim hattının geliştirilmesi beklenmektedir. Sonuçlar Power System Analysis Toolbox (PSAT) ve MATLAB programları ile değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The Flexible AC Transmission System (FACTS) controllers have been essentially utilized for determining different power systems steady-state, voltage improvement and performance of system protection. The features and advantages of the FACTS controllers it is suitable and necessary to be applied in the electrical power system. In this thesis, the influence of FACTS controllers will be investigated therefore tow grid system will be designed with (six-buses), the first circuit has tow step-down transformer (132/33kV, 66/33kV), the SVC control and static synchronous compensator will be added to different location of grid, such as (bus-3, bus-5and bus-6) to improve the voltage profile, angle, real power and reactive power of grid buses in power flow circuit. This study presents the effect of three cases after adding compensator and before of indictive reactance (0.20) p.u and capacitive reactance(0.50,0.60 and 0.70) p.u on results of state variable of SVC by added to(bus-3, bus-5and bus-6). The load values of the circuit will be changed gradually to determine generation and loss of power. The second circuit (132/33kV ) will be using SVC Simulink modal with 1 TCR/3TCS, to demonstrate Waveform output of voltage, current, reactive power before and after adding SVC and see the effect of three-phase of fault among lines and ground also we can say action of protection that will improve the power transfer throw transmission line. The results will be evaluated by Power System Analysis Toolbox (PSAT) also MATLAB program.