The effect of brand experience on customer loyalty
Marka deneyiminin müşteri sadakatına etkisi
- Tez No: 619855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DOĞAN SÜDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka etkisi, marka deneyimleri, müşteri sadakati, Brand effect, brand experiences, customer loyalty
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye giyim pazarında müşterilerin marka deneyiminin müşteri sadakati üzerine ve marka güveninin, marka aşkının, marka memnuniyetinin ve marka bağlılığının, marka algısı üzerine etkisini belirlemektir. Bu araştırma Türkiye pazarındaki giyim markalarının genel olarak değerlendirilmesine dayanmaktadır ve müşterilere tercih ettikleri markaların isimleri sorulmuştur. Değişkenler ayrıntılı bir biçimde literatür kısmında açıklanmıştır. Ardından araştırma modeli belirtilmiş, faktör analizi yapılarak değişkenler incelenmiş, her bir değişkenin müşterinin marka sadakatinin üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Veriler, 423 katılımcıdan, tesadüfi olmayan örnekleme yöntemiyle elde edilmiştir. Verilerin güvenilirliği için, hazırlanan anketler araştırmacı tarafından katılımcılarla yüz yüze görüşme yapılarak uygulanmıştır ve katılımcılara, araştırmanın amacı hakkında önceden bilgi verilmiştir. Bu çalışmanın sonucu, marka deneyimi, marka güveni marka aşkı, marka memnuniyeti ve marka bağlılığı gibi tüm değişkenlerin müşteri sadakati üzerinde çok önemli bir etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. Bir pazarlamacı değişken faktörlerden birini bile yönetemezse, markanın başarısız olacağı beklenmektedir. Bu da, müşteri sadakatinin zirveye ulaşmasında, her bir faktörün birbirlerini ilk basamaktan son basamağa kadar etkilediği anlamına gelmektedir. Buna ilaveten, markaya ilişkin tutumlar müşteride satın alma güdüsü uyandırdığı için katılımcıların marka tercihlerini etkilemektedir. Bu sebeple müşteri ilk aşamada satın almaya rastgele bir şekilde karar verir. Daha sonra ise müşteriler bu markaya bağlı olup olmayacağı yönünde değerlendirme yoluna gitmektedir. Son olarak, katılımcıların demografik özelliklerine bakıldığında yetişkinler bir markaya genç müşterilere kıyasla daha fazla bağlılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to focus on effect of brand experience on customer loyalty in Turkish brand apparel market through the mediating rule of brand trust, brand love, brand satisfaction and brand commitment. The structure of research is according to general evaluation of brand apparel in the Turkish market and customers have chosen their brand preference names. Research model is examined based on factor analysis, impact of each variable on customer loyalty are measured for apparel brand. Primary data was collected from 423 respondents through convenience sampling of nonprobability method. To be ensured for quality of data, the prepared questionnaires intensively administrated by the researcher via face to face communication and have given a prior information about the research objective to the respondents. The result of this dimensional study exposed that all variables; brand experience, brand trust, brand love, brand satisfaction and brand commitment have crucial impact on customer loyalty. The result acquired based on pre-expected plan as if a marketer cannot fulfill even one of the variable factor then brand fail in the mystery of loyalty. It means all the factors effect on each other consequently and antecedently to reach in zenith of loyalty. In addition to that, according to brand preference of respondents, consumer randomly engage to purchase in the first stage from a brand which mostly brand attitude is the initiator of buying behaviors then they enter in the world of evaluation toward loyalty. And demographic aspects of the respondents, Adults are more sustainable than young customer in terms of loyalty.