Marka deneyiminin marka güveni, farkındalığı, sadakati ve müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisi
The effect of brand experience on the brand trust, awareness, loyalty and customer satisfaction
  1. Tez No: 588049
  2. Yazar: CESİM ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Deneyimi, Marka Sadakati, Marka Farkındalığı, Marka Güveni, Müşteri Sadakati, Brand, Brand Experience, Brand Loyalty, Brand Awareness, Brand Trust, Customer Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, marka deneyiminin marka sadakati, marka farkındalığı, marka güveni ve müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın ana kütlesini, Bursa ilinde yaşayan D ve E segmentinde otomobil sahibi bireyler oluşturmaktadır. Çalışmada örnekleme yöntemi olarak tesadüfî olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi esas alınmıştır. Araştırmada verilerin elde edilmesinde anket yönteminden yararlanılmış ve veriler cevaplayıcılarla yüz yüze görüşme yapılmak suretiyle elde edilmiştir. Çalışmada toplam 472 otomobil sahibi kullanıcı ile anket uygulaması yapılmıştır. Ancak, hatalı, eksik ve yanlış bir şekilde doldurulmuş olan anketler kapsam dışı sayılarak toplam 422 anket değerlendirme için ele alınmıştır. Araştırma boyunca ele alınan verilerin analiz işlemlerinde; aritmetik ortalama, standart sapma, frekans dağılımı, açımlayıcı faktör analizi, varyans analizi, güvenilirlik analizi ve çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Analizler SPSS 22.0 paket istatistik programlarından yararlanılarak yapılmıştır. Araştırma süresince yapılan analizlere göre marka deneyiminin düşünsel, duyusal ve duygusal boyutlarının marka güvenini, marka farkındalığını, marka sadakatini ve müşteri memnuniyetini anlamlı ve pozitif yönde etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this study is to observe the effect of brand experience on brand loyalty, brand awareness, brand trust and customer satisfaction. The root of the study is created by who lived in Bursa and used cars in D and E segmentation. In this study, convenience sampling method, one of the non- random sampling methods, was used as sampling method. To acquire data in the study, it was benefited from survey method and also the data was collected with the help of face to face survey. The survey was conducted by totally 472 car users in this study. But 422 questionnaires were accepted for assessment because of bad, missing and wrong questionnaires. . During the analyses of the data within the context of the study, the programs such as arithmetic mean, standard deviance, frequency distribution, exploratory factor analysis, reliability analysis, variance analysis and multiple regression analysis were made use of. It was used SPSS 2.0 packet statistical programs during making analysis. According to analysis within the study, it was confirmed that the extents of brand experience such as ideal, sensorial and sensual had a meaningful and positive effect on brand loyalty, brand awareness, brand trust and customer satisfaction.