Spor hukuku uyuşmazlıkları ve çözüm yolları
Sports law disputes and resolutions
- Tez No: 619898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Disiplin Yargılaması, Spor Federasyonları, Spor Hukuku Uyuşmazlıkları, Tahkim, Arbitration, Sport Disciplinary Trial, Sports Federations, Sports Law Disputes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmanın amacı, Atletizm Federasyonu, Basketbol Federasyonu ve Voleybol Federasyonu Disiplin Kurulu kararları ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Tahkim Kurulu kararlarına ilişkin spor hukuku disiplin uyuşmazlıklarının incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma türlerinden, doküman incelemesi yöntemi kullanılarak Atletizm, Basketbol ve Voleybol Federasyonlarına ait 2014-2018 yılları arasında verilen Disiplin Kurulu kararları; disiplin ihlali, disiplin ihlalini gerçekleştiren taraf, hükmedilen disiplin cezaları ve Tahkim Kuruluna itiraz edilen dosyalar kategorize edilerek süreklilik gösteren konular sonuçları itibariyle sınıflandırılarak incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre atletizmde en çok sporculara ilişkin dopingle mücadele kural ihlalleri konusunda; basketbolda en çok spor kulüplerine ilişkin talimatlara aykırı hareket konusunda; voleybolda ise en çok sporculara ilişkin hakaret konusunda disiplin yargılaması yapıldığı görülmüştür. En çok hükmedilen disiplin cezaları yönünden bakıldığında ise atletizmde hak mahrumiyeti cezası, basketbolda para cezası ve voleybolda müsabakadan men cezalarının verildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak gerçekleşen disiplin ihlallerinin konusu, ceza alan taraf ve hükmedilen ceza yönünden bireysel spor dallarından olan atletizm ile takım sporlarından olan basketbol ve voleybol branşları arasında belirgin farklılıklar olduğu görülmüştür. Takım sporlarından olan basketbol ve voleybol branşlarında ihlal sayıları farklı olmasına karşın ceza alan taraf kategorilerine göre en çok gerçekleşen disiplin ihlali türlerinin benzerlik gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sports Law Disputes and Resolutions The aim of this research is to examine disciplinary disputes in sports law regarding the decisions of the Discipline Committee of the Athletics Federation, Basketball Federation and Volleyball Federation and the Arbitration Committee decisions of the Ministry of Youth and Sports. In the research, qualitative research types using document analysis method, is used among qualitative research method the disciplinary committee decisions of the Athletics, Basketball and Volleyball Federations between 2014 and 2018; the disciplinary violation, disciplinary offender, disciplinary penalties and the files filed against the Arbitration Board are examined according to their results. According to the results of the study, in athletics, the most common issues regarding the anti-doping rules violations are; in basketball, the most common issues contrary to the instructions regarding sports clubs; in volleyball, it was seen that disciplinary proceedings were made mostly on insulting athletes. In terms of disciplinary penalties, which are the most dominated, it is found that the deprivation penalty in athletics, fines in basketball and out of competition penalties for volleyball are given. As a result, it is seen that there are distinctive differences between which is one of the individual sports athletics and team sports basketball and volleyball branches in terms of the subject of disciplinary violations, the punished party and penalties. Although the number of violations in the basketball and volleyball branches, which are one of the team sports is different, the disciplinary violation types that are the most common according to the categories of the parties receiving penalty are similar.