Okul öncesi dönemde uygulanan aile katılımı etkinlikleri hakkında öğretmen görüşleri
Teachers opinion about parental involvement activities implemented pre-school period
  1. Tez No: 619902
  2. Yazar: ESİN GÖRÜR
  3. Danışmanlar: DR. BETÜL TARHAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Aile Katılımı, Aile Katılımı Etkinlikleri, Preschool Education, Parental Involvement, Parental Involvement Activities
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Okul öncesi eğitimin çocuğun gelişimi, davranışları ve daha sonra ki eğitim hayatı üzerindeki olumlu etkilerinin arttırılması için aileyi eğitime dahil etmek öğretmenlerimizin en temel önceliği olmalıdır. Öğretmenlerin, planlarında ebeveynlerin dahil olabilecekleri etkinliklere sıklıkla yer vermeleri okul öncesi eğitimin yanı sıra kurumun da kalitesini etkilemektedir. Bu noktada öğretmenlerin aile katılımı etkinliklerini planlama ve uygulamaya yönelik düşünceleri önem kazanmaktadır. Bu araştırmada; MEB 2013 Okul Öncesi Eğitimi Programı ile Bütünleştirilmiş Aile Destek Eğitim Rehberi (OBADER)'n de yer alan aile katılım çalışmalarını deneyimli okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri alınarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunda yer alacak okul öncesi öğretmenleri amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örneklem yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Edirne ile Keşan ilçesindeki devlet ve özel okul öncesi kurumlarında çalışmakta olan deneyim yılları 3 ila 34 yıl arasında yer alan 20 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya ait veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılarak okul öncesi öğretmenler ile bireysel görüşme sağlanarak toplanmıştır. Elde edilen verileriler İçerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonunda okul öncesi öğretmenlerinin tercih ettikleri aile katılım çalışmaları ve uygulama sıklıkları, aile katılımı etkinliklerini planlama ve değerlendirmede dikkat ettikleri noktalar, aile katılımı etkinliklerinin uygulanmasında karşılaşılan engeller, aile katılımı etkinliklerinin aile ve çocuk üzerindeki etkilerine yönelik görüşleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Parental involvement must be fundamental priority of teachers in order to make preschool education enhance positive influences on children's growth, children's behaviors and their following educational experiences. Activities which frequently include parents in teachers' daily plans effect not only preschool education but also institution's quality. At this point, teachers' opinions about planning and implementation of parental involvement activities gain importance. In this study, it is aimed to investigate parental involvement studies that takes place in Family Support Education Guide (OBADER) integrated with MoNE's (Ministry of National Education) 2013 preschool curriculum by obtaining data from experienced preschool teachers. That's why, phenomenology was used as a qualitative research method. Criterion sampling technique was used to determine the participants. A group of 20 preschool teachers who take place in study group of this study work in public and private schools in Edirne and Keşan and they have experience varying from 3 to 34 years. As a data collection tool, semi-structured interview form, developed by the researcher, were used by conducting individual interviews. Data obtained from the semi-structured interview form were analyzed by content analysis. As a result of the study, findings such as parental involvement activities preferred by teachers and their frequency rates, important points about planning and evaluating of parental involvement activities, the challenges confronted while implementing parental involvement activities and teachers opinions about effect of parental involvement activities on child and family were tried to be explored.