Obsesif kompulsif bozuklukta çocukluk çağı travmaları, bağlanma biçimi ve psikolojik dayanıklılığın semptom şiddeti ve semptomatoloji ile ilişkisi
Relationship between childhood traumas, attachment style and psychological resilience with symptom severity and symptomatology in obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 670399
  2. Yazar: FURKAN ERKEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ORYAL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, çocukluk çağı travması, erişkin bağlanma biçimi, psikolojik dayanıklılık, Obsessive-compulsive disorder, childhood trauma, adult attachment style, psychological resilience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Günümüzde travma, bağlanma ve psikolojik dayanıklılık kavramları önemi gittikçe artan duruma gelmiş bazı ruhsal hastalıklarla ilişkisi araştırılmaya başlanmıştır. Bu konuda önemli olduğunu düşündüğümüz kronik ruhsal bozukluklardan biri de obsesif kompulsif bozukluktur. Bu çalışma ülkemizde obsesif kompulsif bozukluk tanılı hastalarda çocukluk çağı travmalarının, bağlanma biçiminin ve psikolojik dayanıklılığın semptom şiddeti ve semptomatoloji ile ilişkisi araştıran kapsamlı araştırma olacaktır. Çalışmamızda obsesif kompulsif bozuklukta çocukluk çağı travmaları, bağlanma biçimi ve psikolojik dayanıklılığın OKB şiddetine ve subgruplarına etkisi ve OKB şiddeti üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Psikiyatri Kliniği' nde ayaktanbaşvuran SCID-5 görüşmesi ile tanı konulan, araştırmamıza katılmayı kabul eden ve alınma kriterlerine uyan 102 OKB hastası örneklem olarak alınmıştır. Çalışmada Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (YBOKÖ) yanı sıra Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği,Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği ve Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. OKB şiddeti ve sosyodegmografik özellikler, hastalığa ilişkin özellikler, çocukluk çağı travmaları, bağlanma biçimi ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişki t testi, Mann Whitney testi, Kruskal Wallis testi ve çoklu karşılaştırmalarda post hoc Tukey B testi kullanılarak araştırılmıştır. OKB şiddeti puanları ile diğer ölçek puanları arasındaki ilişkiyi belirlemek için pearson analizi kullanılmıştır. Analizimizin ilerleyen aşamasında OKB şiddetlerini ve subgrupların nihai yordayan değişkenlerini bulabilmek için regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Eğitim seviyesi ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile OKB şiddetinin negatif yönde; aile bireyleri/ geniş ailede yaşıyor olmak ile OKB şiddetinin pozitif yönde ilişkil olduğu, kaygılı/ikircikli bağlanma ile otojen subgrubu arasında yine ilişkili olduğu bulunmuştur. Çocukluk çağı travmaları ise OKB şiddeti ve subgruları ile ilişkili olmadığı görülmüştür. Sonuç: Bu sonuçlar ruh sağlığı çalışanlarına yeni tedavi hedefleri ortaya koymaktadır. Psikolojik dayanıklılıkla ilgili akla ilk gelen bunu etkileyen faktörler olmaktadır. Psikolojik dayanıklılık kavramı içinde kendilik algısının semptomların şiddetli ile ilişkili etkenlerin tek tek ele alınıp değerlendirilmesi önemli bir adımdır. Bu nedenle ruhsal durum muayenesi sırasında hastalıkta sadece psikopatoloji yönünden değil aynı zamanda hastaların psikolojik dayanıklılık ve kendilik algısı ile ilgili konularda daha fazla üzerinde durulmalı ve daha kapsamlı değerlendirmeler yapılması da önerilir. Ayrıca OKB hastalarında bağlanma biçiminin OK subgruplarını etkileyebileceği geniş örneklemli çalışmalarla desteklenmeye ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Nowadays, the concepts of trauma, attachment and resilience have started to be investigated in relation to some mental illnesses, which have become increasingly important. One of the chronic mental disorders that we consider important in this regard is obsessive-compulsive disorder. This study will be a comprehensive study investigating the relationship between childhood traumas, attachment style, and psychological resilience with symptom severity and symptomatology in patients diagnosed with obsessive-compulsive disorder in our country. In our study, we aimed to investigate the effects of childhood traumas, attachment style and psychological resilience on OCD severity and subgroups and on OCD severity in obsessive-compulsive disorder.Method: 102 OCD patients who were diagnosed with SCID-5 interview, accepted to participate in our study and met the inclusion criteria in the Psychiatry Clinic of Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital were included as the sample. In addition to the Yale-Brown Obsessive Compulsion Scale (YBOCS), Childhood Traumas Scale, Adult Attachment Style Scale and Psychological Resilience Scale were used in the study. The relationship between OCD severity and sociodegmographic characteristics, characteristics of the disease, childhood traumas, attachment style and psychological resilience was investigated using t test, Mann Whitney test, Kruskal Wallis test and post hoc Tukey B test in multiple comparisons. Pearson analysis was used to determine the relationship between OCD severity scores and other scale scores. In the later stage of our analysis, regression analysis was applied to find the severity of OCD and the final predictive variables of the subgroups.Results: Education level and psychological resilience levels were negatively correlated with OCD severity; It has been found that family members / living in an extended family are positively correlated with OCD severity. It was also found that there was a relationship between anxious / ambivalent attachment and autogenous subgroup. On the other hand, childhood traumas were not found to be associated with OCD severity and subgroups.Conclusion: These results reveal new treatment targets for mental health professionals. The first thing that comes to mind about psychological resilience is the factors that affect it. Within the concept of resilience, it is an important step to consider and evaluate the factors related to self-perception, severity of symptoms, one by one. For this reason, it is recommended that more attention should be given to not only the psychopathology of the disease, but also the psychological resilience and self-perception of the patients, and more comprehensive evaluations should be made during the mental state examination. In addition, it needs to be supported by studies with large samples in which attachment style in OCD patients may affect OC subgroups.