4-6 yaş arası çocuğu olan babaların ebeveyn tutumları ve yaşam boyu öğrenmelerinin baba eğitim programına katılım durumuna göre incelenmesi
Investigation of parental attitudes and lifelong learning of fathers with children between the ages of 4-6 according to their participation in the father education program
- Tez No: 619984
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ ÖZTAN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Baba eğitimi, Babalık, Yaşam boyu öğrenme, Ebeveyn tutumları, Father Education, Fatherhood, Lifelong learning, Parental attitudes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Günümüzde değişen ebeveyn rolleri dikkate alındığında, babaların çocuklarının bakımı ve gelişimi sürecine katkı vermelerinin önemi görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, çocuğu okul öncesi kuruma devam eden babaların katıldıkları baba eğitim programının ebeveyn tutumları ve yaşam boyu öğrenmeye etkisine yönelik algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nicel yöntemlerden ön test-son test-kontrol gruplu deneysel desenin ve nitel yöntemlerden yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinin bir arada kullanıldığı karma model çalışmadır. Araştırmanın örneklemi, Kocaeli ili Derince ve Başiskele ilçelerinde 4-6 yaşlarında anasınıfına devam eden çocuğu bulunan 30 baba deney grubunu, benzer demografik özelliklere sahip 30 baba kontrol grubunu oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde deney ve kontrol gruplarından ön test ve son test verileri toplanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında deney grubundan gönüllü 14 babayla görüşme yapılmıştır. Görüşmeler yüz yüze araştırmacı tarafından babaların babalık algıları, öğrendiklerinin yaşama aktarılması ve aldıkları eğitime yönelik görüşleri üzerine gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, demografik özellikler hakkında bilgi toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”, Coşkun Diker (2009) tarafından hazırlanan“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”, Karabulut , Demir ve Şendil (2008) tarafından geliştirilen“Ebeveyn Tutum Ölçeği”ile babaların babalık, yaşam boyu öğrenmeye yönelik algılarını anlayabilmek amacıyla üç uzman görüşü alınarak hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Elde edilen nicel veriler; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, Bağımlı Örneklemli t testi ve Bağımsız Örneklemli t testi, İki Faktörlü ANOVA, Wilcoxon İşaretli Sıralar testi, Mann Whitney U testi kullanılarak ve nitel veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgularda, deney grubunda bulunan babaların demokratik tutumlarının arttığı, yaşam boyu öğrenmeye daha açık oldukları görülmüştür. Baba eğitimlerinin ülkemizde yaygınlaştırılmasının, çocuk yetiştirme sürecinde ebeveynlerin tutarlı olmaları ve çocukların sağlıklı gelişimlerine katkı sağlayıcı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In these days, considering the changing parent roles, it is important that fathers contribute to the care and development of their children. The aim of this study was to investigate the perceptions of fathers who had a child in a nursery school about the effect of father education program on their parenting attitudes and lifelong learning. The research is a mixed-model study using a pre-test-post-test control group experimental design which is a quantitative method and a semi-structured interview technique which is a qualitative method. In this study, 30 fathers who had kindergarten children aged 4-6 years in Derince and Başiskele districts of Kocaeli province were the experimental group and 30 fathers with similar demographic characteristics were the control group. In the first part of the study, pre-test and post-test data were collected from experimental and control groups. In the second part of the study, 14 fathers from the experimental group were interviewed. Interviews were conducted face-to-face by the researcher on fathers' perceptions of paternity, transferring what they learned to life, and their views on the education they received. As data collection tools, Personal Data Form to collect information about demographic characteristics, Lifelong Learning Trends Scale prepared by Coşkun Diker (2009), Parental Attitude Scale developed by Karabulut, Demir and Şendil (2008), Semi-Structured Interview Form prepared by taking three expert opinions in order to understand the perceptions of fathers about paternity and lifelong learning were used. Quantitative data were analyzed by using frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, the dependent samples t-Test, the independent samples t-Test, Two-Way ANOVA, Wilcoxon Signed Rank Test, Mann Whitney U test and qualitative data were analyzed by content analysis method. As a result of the research, it was seen that the fathers in the experimental group increased their democratic attitudes and were more open to lifelong learning. It is thought that the spread of father education in our country will contribute to the consistency of parents and healthy development of children in the process of raising children.