Orta ve lise düzeyi öğretmenlerinin olumsuz çocukluk çağı deneyimleri ile öğrencilere yönelik şiddet davranışları arasında duygu düzenleme becerilerinin aracılık etkisi
The meditative effect of emotional regulation skills of secondary and high school level teachers in the relationship between negative childhood experiences and abusive behaviors
  1. Tez No: 620000
  2. Yazar: DİLEK ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM CANKARDAŞ NALBANTÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travması, duygu düzenleme, istismar, şiddet, Childhood trauma, emotion regulation, abuse, violence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada orta ve lise düzeyi öğretmenlerinin olumsuz çocukluk çağı deneyimleri ile öğrencilere yönelik şiddet davranışları arasında duygu düzenleme becerilerinin aracılık etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla İstanbul ilinde bir özel okulda görev yapan her branştan öğretmenler, müdür ve müdür yardımcıları olmak üzere toplam 129 kişiden veri toplanmıştır. Araştırmada demografik soru formu, Çocukluk Çağı Travmaları ölçeği (CTQ),Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği(DDGÖ) ve öğretmen istismar davranışları soru formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin çocukluk çağı travmaları ölçeğinden aldıkları puanlar ile öğretmenlerin öğrencilere yönelik toplam istismar davranışı puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Çocukluk çağı travmasının istismar davranışı üzerine etkisinde duygu düzenleme güçlüğünün tam aracılık etkisi olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulguların ayrıntıları ele alınmış ve yorumu yapılmıştır. Bu doğrultuda ilerideki uygulama ve araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate them ediating effect of emotion regulation skills between the negative childhood experiences of middle and high school teachers and their violent behaviors towards students. This research's study group consisted of 129 secondary and high school teachers, principals and assistants of principals from each branch working in private schools in Istanbul. In the study, demographic questionnaire, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Emotional Problem Scale (EPS), teacher abusive behavior question naire were used. As a result of this study, it was found out that there was an affirmative relationship between the scores of teachers' trauma of childhood trauma scale and the teachers' emotion alabuse behavior towards students and total abuse behavior scores. It was found that emotion regulation difficulty was themediator of the effect of childhood trauma on abusive behavior. The details of the findings that are obtained from the study were discussed and comments were made. In this direction, suggestions were made for future applications and researches.