Anonim şirketlerde genel kurul kararlarının butlanı
General assembly resolutions in joint stock companies
- Tez No: 620028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT TAŞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim Ortaklık, Genel Kurul Kararı, Butlan, Butlanın Tespiti Davası, Hakkın Kötüye Kullanılması, Joint Stock Company, Decision of General Assembly, Butler, Case of Determination of Butler, Abuse of Right
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışma kapsamında, ilk olarak anonim ortaklık genel kurulunun meydana geliş aşamaları, genel kurul kararlarının türleri ve hukuki niteliği anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde butlanın yer aldığı kanuni düzenlemeler ve bu kanuni düzenlemelerdeki butlan sebepleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, butlanın ileri sürülme şekilleri ve genel kurul kararları üzerindeki hukuki etkisi incelenmiştir. Ayrıca süre sınırlaması olmaksızın butlanın ileri sürülebilmesinin sınırı olan hakkın kötüye kullanılması konusu üzerinde durulmuştur. Sonuç kısmında, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda genel kurul kararlarının butlanı düzenlemesinin getirilmesi ile birlikte Türk Borçlar Kanunu'ndaki butlan düzenlemelerinin genel kurul kararlarına uygulanmasından tamamen vazgeçilmeyeceği ifade edilmiştir. Türk Ticaret Kanunu'ndaki butlana ilişkin hükümlerin yeterli olmadığından bahisle, sınırları kesin olan ayrıntılı bir butlan düzenlemesinin getirilmesi gerektiği yönündeki çözüm ve görüşlere yer verilerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the scope of the study, first of all, the stages of occurrence of the joint stock company general assembly, the types of the general assembly resolutions and the legal quality are explained. In the second part of the study, the legal regulations in which the butt takes place and the reasons of the butt in these regulations are discussed. In the third section, the way the bill is put forward and its legal impact on the decisions of the general assembly are examined. Furthermore, the issue of abuse of the right, which is the limit of the assertion of the thigh without limitation of time, was emphasized. In the conclusion part, it was stated that the implementation of the general assembly resolutions in the Turkish Commercial Code No. 6102 and the implementation of the general assembly resolutions in the Turkish Code of Obligations will not be abandoned completely. It has been concluded that the provisions of the law of obligations will be applied to the extent that the decisions of the general assembly are in compliance with the budget. As the provisions of the Turkish Commercial Code were not sufficient, the study was concluded by including solutions and opinions that a detailed regulation of the budget should be introduced.