Deneysel diyabet oluşturulan ratlarda L-karnitin ve magnezyum'un bazı biyokimyasal parametrelere etkileri
The effects of L-carnitine and magnesium on some biochemical parameters in experimental diabetic rats
- Tez No: 620043
- Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal parametreler, Diyabet, L-Karnitin, Magnezyum, Rat, Biochemical parameters, Diabetes, L-Carnitine, Magnesium, Rat
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, streptozotosin (STZ, tek doz) ile deneysel diyabet oluşturulan ratlarda L-karnitin ve magnezyum sülfat formunda magnezyum (Mg) elementinin canlı ağırlık (c.a.), kan glikoz, plazma insülin, lipaz ve paraoksonaz (PON1) aktiviteleri ile serum trigliserid, total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol düzeyleri, lipid peroksidasyonu (MDA) ve total antioksidan kapasitesine (TAK) etkileri belirlendi. Seksen adet Wistar albino rat (200-250 g), her birinde 10 adet olacak şekilde sekiz gruba ayrıldı. Birinci gruba (kontrol) 2 ml distile su (gavaj ile); 2. gruba 50 mg/kg (c.a.) i.p. olarak STZ; 3. gruba 125 mg/kg (c.a.) Mg; 4. gruba 300 mg/kg (c.a.) L-karnitin; 5. gruba 125 mg/kg (c.a.) Mg+300 mg/kg (c.a.) L-karnitin ve 6. gruba 50 mg/kg (c.a.) STZ + 125 mg/kg (c.a.) Mg; 7. gruba 50 mg/kg (c.a.) STZ + 300 mg/kg (c.a.) L-karnitin; 8. gruba 50 mg/kg (c.a.) STZ + 125 mg/kg (c.a.) Mg+300 mg/kg (c.a.) L-karnitin dört hafta verildi. Diyabet oluşturulan ratlarda, 125 mg/kg (c.a.) Mg ile 300 mg/kg (c.a.) L-karnitinin ayrı ayrı oral olarak uygulanması, diyabete bağlı olarak azalan canlı ağırlık, plazma insülin ve serum HDL-kolesterol düzeyleri ile artış gösteren kan glikoz, serum total kolesterol, LDL-kolesterol düzeyleri ve total antioksidan kapasitesi üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı görüldü. Diyabetli ratlarda, artan serum MDA düzeyleri her iki maddenin ayrı ayrı ve/veya kombine; trigliserid düzeyleri ise sadece karnitin ile Mg+ karnitin uygulaması ile düştü. Bununla birlikte özellikle Mg ve karnitinin kombine uygulanması ile diyabetli ratlarda belirlenen yüksek kan glikoz düzeyleri önemli düzeyde düşüş gösterdi. Sonuç olarak Mg ve karnitinin, özellikle kombine şekilde, antidiyabetik etkilere sahip olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study evaluated the effects of L-carnitine and magnesium (Mg) as magnesium sulphate on body weight (b.w.), blood glucose, plasma insulin, lipase and paraoxonase (PON1) activities and serum triglyceride, total cholesterol, HDL and LDL-cholesterol, lipid peroxidation (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) in streptozotocin (STZ, single dose)-induced experimental diabetes in rats. Eighty Wistar albino rats (200-250 g) were divided into eight groups of ten. The groups received the following treatment: group 1: control group; 2 ml distilled water (by gavage), group 2: 50 mg/kg (b.w.) i.p. STZ, group 3: 125 mg/kg (b.w.) Mg, group 4: 300 mg/kg (b.w.) L-carnitine, group 5: 125 mg/kg (b.w.) Mg + 300 mg/kg (b.w.) L-carnitine, group 6: 50 mg/kg (b.w.) STZ + 125 mg/kg (b.w.) Mg, group 7: 50 mg/kg (b.w.) STZ + 300 mg/kg (b.w.) L-carnitine and group 8: 50 mg/kg (b.w.) STZ + 125 mg/kg (b.w.) Mg+300 mg/kg (b.w.) L-carnitine was administered for four weeks. In experimental diabetic rats, decreased body weight, plasma insulin and serum HDL-cholesterol levels and increased blood glucose, serum total cholesterol, LDL-cholesterol levels and total antioxidant capacity with diabetes were not influenced by oral treatment of 125 mg/kg Mg and 300 mg/kg L-carnitine separately. In diabetic rats, elevated serum MDA levels were measured separately and / or combined for both substances; triglyceride levels dropped only with carnitine and Mg + L-carnitine treatment. However, combined administration of Mg and L-carnitine significantly reduced the levels of high blood glucose levels in diabetic rats. As a result, it has been concluded that Mg and L-carnitine may have antidiabetic effects, especially in combination.