Bir üniversite hastanesinin çocuk acil servisinde çalışan hemşirelerin mülteci hastalara yönelik deneyim ve algıları
Experiances and feelings of the nurses who work at a university hospital pediatric emergency medicine for refuges
- Tez No: 620049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERGİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Psychology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: mülteci, kültürlerarası hemşirelik, mülteci algısı
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu araştırma; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Acil servisinde çalışan hemşirelerin mülteci hastalara yönelik deneyim ve algılarını betimlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, bir Üniversite hastanesinin çocuk acil servisinde çalışan hemşirelerin mülteci hastalara yönelik deneyim ve algılarını betimlemek amacıyla nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik desende yürütülmüştür. Araştırmada, araştırmacı tarafından alan yazın ve uzman görüşü alınarak oluşturulan görüşme ve anket formları kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için, verilerin kodlanması, temalara ulaşma, veriyi örgütleme, nitel bulguların yorumlanması sağlanmıştır. Elde edilen tema çeşitliliği ve yoğunluğu yorumlanarak örneklerle birlikte raporlanmıştır Bulgular: Çocuk acil hemşirelerinin mülteci hastalara yönelik deneyim ve algıları incelenirken beş temaya ulaşılmıştır. Çocuk acil hemşirelerinin algıları negatif duygulanım pozitif duygulanım ve kötü yaşam koşulları olmak üzere 3 temada; deneyimleri ise zıt yaşanmışlıklar (olumlu-olumsuz deneyimler), çözümcül yaklaşımlar (sosyal mekansal dışlama, kontrollü göç, bilgilendirme ve politik düzenlemeler) olmak üzere 2 tema ve bunların alt temaları altında incelenmiştir. Sonuçlar: Kültürlerarası iletişim hemşirelik mesleği açısından oldukça önemlidir. Çünkü göç olgusu günümüzün kontrol edilemez bir gerçeğidir. Bulgulardan hareketle kültürlerarası hemşirelik programlarında dil farklılığın yaratabileceği problemler ve bunların nasıl aşılacağı, ötekileştirme tutumları ve bunlardan nasıl kaçınılacağı, hastaların bakım alan olarak kültürlerindeki farkların bakım verenler tarafından dikkate alınmasının etkin sağlık hizmeti verilmesi açısından kaçınılmaz olduğu öğretilmelidir.
Özet (Çeviri)
Goals: This research is exercised to picture the experience and perception of the pediatric nurses, who work at emergency department in Ege University Hospital Izmir/Turkey, to patients and their attendants who are Syrian refugees in Izmir / Turkey . Tools and Methods: Phenomenological model is used during amylase process of collected data. Tools for data collection are questionnaire and interview forms which prepared with help of literature and expert opinions. To analyse the data latent structure of experience and perception of the nurses split into the themes by using code method. After that relationship with themes are reported. The themes and relations are exemplified. Findings: Five theme names areidentified while researching the feelings and experience of the pediatric emergency department nurses. Feelings of pediatric emergency department nurses are analysed according to negative affectivity, positive affectivity and poor living conditions. Experiences of the paediatric emergency department nurses are assaied into enantiomorph to the true life experiences and effects of life experiences on the individual (sympathetic- unfavourable), solution offers (social exclusion, advisory immigration, informing process and political regulation). Results: Cross-cultural communication is very important for nurses because migration which is unavoidable, is present day truth. Language difference problem, Cultural differences and their effects to medical care service for the two side of issue make different effects There should be educational programs for nurse about the cross cultural communication which is focused to being up against social exclusion. Key words : Refugee, Cross-cultural nursing, Perception