İnsan kaynakları uygulamalarının örgütsel özdeşleşmeye ve örgütsel yabancılaşmaya etkisi
The effect of human resources applications on organizational identification and organizational alienation
- Tez No: 620070
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Örgütsel Özdeşleme, Örgütsel Yabancılaşma, Human Resources, Organizational Identification, Organizational Alienation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüz yönetiminde insan kaynakları uygulamalarının önemi geçmiş yıllara oranla daha fazla önem kazanmıştır. Bu önem hem özel sektör kuruluşları hem de kamu kurumları açısından aynı şekilde değerlendirilmektedir. Bu tez kapsamında ilk bölümde başlıca insan kaynakları yönetimi uygulamalarına değinilmiştir. İnsan kaynakları uygulamalarının önemi, amaçları, işlevleri üzerinde durularak insan kaynakları uygulamalarının kurum ve işletmeler için ne derece önemli olduğunu vurgulanmıştır. Tüm insan kaynakları uygulamalarının yerinde ve doğru bir şekilde yapılmasının hem kurum ve işletmeler üzerinde hem de çalışanları üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Hatasız çalışan bir işletme veya kurum yoktur. Her işletme veya kurumda problemler yaşanmaktadır. Bu problemler sonuca etki yapmıyorsa kurum ve işletmelerin temeli olan insan unsurunun olumlu yönde etkileşimi var demektir. Buda kurum veya işletmedeki örgütsel özdeşleşmenin iyi düzeyde olduğunu göstermektedir. Çalışanların sahiplenme duygusu sayesinde kurum ve işletmeler daha başarılı olmaktadır. Ancak problemler sonuca etki yapıyor ise kurum ve işletmedeki insan unsurunun olumsuz yönde etkileşimi var demektir. Bundan hareketle örgütsel yabancılaşmanın arttığı ve çalışanların sahiplenme duygularının azaldığı görülmektedir. Bu çalışmada insan kaynakları uygulamalarının örgütsel özdeşleşme ve örgütsel yabancılaşmaya etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de tütün ürünleri üreten ve satışını yapan iki bölge müdürlüğüne bağlı distribütörlük bünyesinde çalışan kişiler üzerinde“İKY Uygulamaları Performans Ölçeği”,“Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği”ve“Örgütsel Yabancılaşma Ölçeği”uygulanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda insan kaynakları uygulamalarının örgütsel özdeşleşmeyi pozitif yönde ve örgütsel yabancılaşmayı da negatif yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of human resources practices in today's management has gained more importance than in previous years. This importance is evaluated in the same way for both privated sectors institutions and public institutions. Within the scope of this thesis, in the first chapter, main human resources management applications are mentioned. Emphasis is placed on the importance, objectives and functions of human resources practices and how important human resources practices are for organizations and businesses. Performing all human resources practices properly and properly has a positive effect both on institutions, company and on their employees. There is no business or institution that works without errors. If these problems do not affect the result, it means that there is a positive interaction of the human element, which is the basis of institutions and enterprises. This shows that organizational identification in the institution or business is at a good level. Thanks to the sense of ownership of the employees, institutions and enterprises are more successful. However, if the problems effect the result, it means that there is a negatives interaction of the human element in the organization and the enterprise. From this point of view, it is seen that organizational alienation increases and the sense of ownership decreases. From this point of view, it is seen that organizational alienation increases and the sense of ownership decreases. In this study, it was aimed to determine the effect of human resources practices on organizational identification and organizational alienation. For this purpose in Turkey in tobacco producing and selling that two regional offices connected to the distributor within the people who work on“HRM Applications Performance Scale”,“Organizational Identification Scale”and“Organizational Alienation Scale”was applied. As a result of the study, it was determined that human resources practices affect organizational identification positively and organizational alienation negatively.