Türk dünyası ülkelerinde ortak bir turizm portalı model önerisi
Proposal of a common tourism portal model in Turkic world countries
- Tez No: 620114
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTAY OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Türk Dünyası, Turizm, Dijital Pazarlama, Turkic World, Tourism, Digital Marketing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Günden güne gelişen teknoloji, insanların seyahat etmelerini büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Bu durum turizm faaliyetlerine katılma oranını artırmış ve destinasyonlar arasındaki rekabeti büyük ölçüde etkilemiştir. Bu noktada destinasyonlar için yapılacak en önemli atılımlardan biri de dijital pazarlamadır. Türk Dünyası ülkeleri, sahip oldukları tarihi, doğal güzellikleri ve turizm alanında sunmuş olduğu çeşitlilik ve fırsatlarla turizm sektöründe büyük önem arz etmesine rağmen mevcut imkânlar, bir bütün olarak Türk Dünyası'nın turizm alanında kabul görmesi için etkin kullanılamamaktadır. Araştırmada, Türk Dünyası'nın turizm pazarlamadaki eksikliklerinin, tanıtım açısından izlenmesi gerekli olan stratejilerin ve oluşturulacak bir turizm portalında ziyaretçilerin ihtiyaç ve beklentilerinin belirlenmesi amaçlamıştır. Bu araştırmada nicel araştırma modelinden yararlanılmıştır. Araştırmada anket tekniği kullanılarak Türk Dünyası ülkelerinde yaşayan turizm sektöründeki profesyonellerden veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, istatistiki paket programı ile çözümlenmiştir. Araştırmanın analizinde, faktör ve güvenirlik analizi, korelasyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Ayrıca ankette yer alan 3 adet açık uçlu soru için nitel yöntem kullanılmış, MAXQDA programı ile çözümlenmiş ve kodlama yöntemi ile analiz edilmiştir. Son olarak, Türk Dünyası turizmine fayda sağlayabilecek bir turizm portalı model önerisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The technology that develops day by day makes it easier for people to travel. This has increased the participation rate in tourism activities and has greatly affected the competition between destinations. At this point, one of the most important breakthroughs for destinations is digital marketing. Turkic World countries are of great importance in the tourism sector with their history, natural beauty and diversity, and opportunities in the field of tourism. However, the existing opportunities cannot be used effectively for the acceptance of the Turkic World in the field of tourism as a whole. The aim of the research is to determine the shortcomings of the Turkic World in marketing within the scope of tourism, the strategies to be followed in terms of promotion and the needs and expectations of the visitors in a tourism portal to be created. In this research, the quantitative method was used. In the research, data were collected from the professionals in the tourism sector living in Turkic World countries using the survey technique. The data obtained were analyzed with the statistical package program. In the analysis of the research, factor and reliability analysis, correlation analysis, independent sample t-test and ANOVA tests were used. In addition, qualitative method was used for 3 open-ended questions in the questionnaire, it was analyzed with the MAXQDA program and analyzed by the coding method. Finally, a tourism portal model proposal that can benefit Turkic World tourism has been introduced.