Girişimcilik ekosistemi: Bursa bölgesi üzerine bir araştırma
Entrepreneurship ecosystem: A research on Bursa zone
- Tez No: 620128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Ekosistemi, Bursa, ULUTEK, Entrepreneurship, Entrepreneurship Ecosystem, Bursa, ULUTEK
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Günümüzde pek çok ülkenin ekonomik planlamasında en önemli önceliklerinden biri girişimciliğin artırılarak iktisadi büyümenin sağlanması olmaktadır. Bir girişimin oluşması, büyümesi ve hayatta kalmasını etkileyen ekonomik, sosyolojik, kültürel unsurların tamamını kapsayan girişimcilik ekosistemi girişimlerin başarısını büyük ölçüde etkilemektedir. Dünya ekonomisine bakıldığında başarılı girişimlerin sağlıklı işleyen ve yerleşmiş girişimcilik ekosistemlerinden kolaylıkla ortaya çıktığı ve büyüdüğü görülmektedir. Ayrıca girişimcilik ekosistemini oturtmuş bir ülkenin ekonomisi, yakaladığı büyüme ile diğerlerine göre hemen fark edilmektedir. Kısacası girişimcilik ekosistemi iktisadi büyüme ile yakın bir ilişki içindedir ve ülke refahını yakından ilgilendirmektedir. Bu çalışmada Bursa'da ULUTEK bünyesindeki firmalar üzerinde bir alan araştırması kapsamında unsurları ile birlikte girişimcilik ekosistemi analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında tekno girişim olarak nitelendirilen teknoloji üreten inovatif firmalar ile birebir görüşülmüştür. Çalışmanın amacı; girişimciliğin iktisat teorisindeki yerinden başlayarak girişimcilik ekosistemi kavramını, unsurlarını, Bursa'nın girişimcilik ekosistemini açıklamak, Bursa'da yer alan girişimler üzerinde bir araştırma yaparak Bursa'daki girişimlerin büyümesinde girişimcilik ekosisteminin hangi unsurlarının ne kadar etkisinin olduğunu ortaya koymaktır. Bu çalışma Bursa'daki girişimlere ve potansiyel girişimcilere yol gösterici nitelikte özelliklere sahip olup bu çalışmanın sonuçları, girişimcilik ekosistemi ile ilgili literatüre değerli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, one of the most important priorities in economic planning of many countries is to increase entrepreneurship and to achieve economic growth. The entrepreneurial ecosystem, which encompasses all economic, sociological, and cultural elements that affect the formation, growth and survival of an enterprise, has a major impact on the success of an enterprise. When we look at the world economy, it is seen that successful initiatives are easily emerging and growing from healthy functioning and established entrepreneurship ecosystems. In addition, the economy of a country that has established the entrepreneurship ecosystem is immediately noticeable compared to the others with its growth. In short, the entrepreneurial ecosystem is closely linked to economic growth and is closely related to the welfare of the country. In this study, the entrepreneurship ecosystem along with its elements are analyzed within the scope of a field research on the companies within ULUTEK in Bursa. Within the scope of the research, we interviewed one-on-one with innovative companies that produce technology, which is described as techno-venture. The aim of the study isto explain the concept of entrepreneurship ecosystem, its elements, entrepreneurship ecosystem of Bursa, starting from the place of entrepreneurship in economic theory, also to investigate the elements of the entrepreneurship ecosystem in the growth of enterprises in Bursa. This study has the characteristics to guide entrepreneurs and potential entrepreneurs in Bursa and the results of this study provide valuable contributions to the literature on entrepreneurship ecosystem.