Analysis of Turkish-Russiаn relations: Utilizing the theory of liberalism
Türkiye-rusya ilişkilerinin analizi: Liberalizm teorisininuygulanması
  1. Tez No: 512109
  2. Yazar: SABINA DELEKT JARKIMBEKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET İLKAY CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, ticaret, Rusya, Türkiye, Energy, Trade, Russia, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tezin amacı, ülkeler arasındaki ekonomik karşılıklı bağımlılığın niteliğini inceleyerek, Soğuk Savaş sonrasındaki dönemden beri Türk-Rus ilişkilerinde liberal teoriyi incelemektir. Gaz, enerji güvenliği ve ticarete odaklanarak, Türk ve Rusya arasındaki ilişkilerde politik ve ekonomik faktörler arasındaki etkileşim değerlendirilmektedir. Hiç şüphe yok ki, işbirliğine rağmen rekabet olasılığı her zaman vardır. Ancak, Türk-Rus ilişkileri ışığında, çatışmanın doğası ne olursa olsun, liberalizm teorisini kullanarak, her iki taraf da ekonomik ilişkilerin stratejik rolü nedeniyle çözüm buluyor. Tarihten de görüleceği üzere, Türkiye ve Rusya İmparatorluk dönemi itibariyle çok fazla savaş yaşanmıştır. Ancak, hiçbiri ülkelerin iyi bir stratejik ortak olmalarını engellemedi. Soğuk Savaş döneminde muhalif taraflara rağmen, 2000'li yılların başında, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler ısınmaya başladı ve liberal teori rolünü kazanmaya başladı. Liberal teoriye göre, uluslararası işbirliğini desteklemek ve teşvik etmek için uluslararası kurumlar ve kuruluşlar oluşturuldu. Bu, Türk-Rus ilişkilerinde barizdir, çünkü her iki ülke de Başkan Medvedev'in Rusya ziyareti sırasında 12 Mayıs 2010 tarihinde HLCC'yi kurmuş, karşılıklı olarak birçok anlaşmayı imzalamış ve birbirlerinin ekonomisine değer katmıştır. 24 Kasım 2015'e kadar bir Rus savaş uçağının Suriye sınırındaki bir Türk F-16 tarafından düşürülmesiyle her şey iyi görünüyordu. Bu bir kaza mıydı? Bilmiyoruz. Rus ve Türk medyası her biri kendi konumlarını kanıtlamaya çalışan tamamen farklı bilgiler verdi. Bu olay Türk-Rus ilişkilerinde bir dönüm noktasıydı, çünkü her şey birdenbire farklı bir yol izledi. Türkiye bir numaralı düşman oldu, Rusya'da çalışan Türkler derhal sınır dışı edildi, işten çekildi, özellikle Türk Akımı doğalgaz boru hattının inşası, Akkuyu nükleer santrali askıya alındı ve Türkiye'ye uçuşlar durduruldu. Ayrıca, Türkiye aleyhine yaptırımlar uygulanmış ve vize rejimi getirilmiştir. Bütün bunlar çoğunlukla uluslar için zor zamanlar doğurdu. Düşmanlık dönemi uzun sürmedi ve zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özürlerinden sonra 2016'nın ikinci yarısında ülkeler arasındaki ilişkiler normalleşti. Giriş bölümü, gerçekçilik ve liberalizm dahil olmak üzere uluslararası ilişkiler teorilerini tartışmaktadır. İkinci bölümde, Soğuk Savaş sonrası dönemde Türk-Rus ilişkilerinin tarihsel bir arka planı incelenerek, enerji, ticaret ve turizmin bariz ekonomik bağımlılığı ve Türkiye ile Rusya'nın Orta Asya ülkeleri ile ilişkileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, esas olarak stratejik ortaklık, Boğazlar ve Türkiye-NATO-Rusya ilişkileri üzerine odaklanan aşağı yönlü jet krizi analiz edildi. Bundan sonraki bölüm, sonuçların tartışıldığı bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze liberal theory in Turkish-Russian relations since the post-Cold War era, by studying the nature of economic interdependence between the countries. Focusing on gas, energy security and trade, an interaction between political and economic factors in relations between Turkеу and Russia is evaluated. There is no doubt that despite cooperation, the possibility for competition always exists. However, in the light of Turkish-Russian relations, no matter what nature the conflict is, utilizing the theory of liberalism, both parties come up with the solution due to strategic role of economic relations. As it is seen from the history, Turkey and Russia experienced a lot of wars as of Empire period. However, none of them prevented countries from being good strategic partners. Despite being on opposition sides during the Cold War, in the beginning of 2000s the relations between Turkey and Russia started warming up, where the liberal theory started gaining its role. According to the liberal theory, international institutions and organizations are created to support and promote international cooperation. This is obvious in Turkish-Russian relations, as both countries established HLCC on May 12, 2010 during President Medvedev's visit to Russia, mutually signed a lot of agreements and brought value to each other's economy. Everything seemed to be fine until November 24, 2015 when a Russian fighter jet was downed by a Turkish F-16 on Syrian border. Was it an accident? We don't know. Russian and Turkish media provided totally different information, each trying to prove their position. This event was a turning point in Turkish-Russian relations because everything suddenly took a different course. Turkey became a number one enemy, Turkish people working in Russia were immediately deported, business suffered, particularly construction of Turkish Stream gas pipeline, Akkuyu nuclear station was suspended and flights to Turkey had been stopped. Moreover, sanctions against Turkey had been applied and visa regime was introduced. All these resulted in hard times mostly for nations. Hostile period did not last long and already in the second half of 2016 after President Erdogan's apology, relations between the countries were normalized. The introduction chapter discusses theories of international relations including realism and liberalism. The second chapter examines a historical background of Turkish-Russian relations in the post-Cold war era, resulting in an obvious economic interdependence in energy, trade and tourism, and relations of Turkey and Russia with Central Asian countries. The third chapter analyzes the downed jet crisis, mainly focusing on strategic partnership, Straits and Turkey-NATO-Russia relations. Following forth chapter is the conclusion, discussing afterwards consequences.