Toplumsal uyum ve din: Erzincan Üzümlü'de yaşayan Ahıskalılar örneği
Social cohesion and religion; 'An example of people living in Erzincan Üzümlü
- Tez No: 620137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Uyum, Ahıskalılar, Din, Din Eğitimi, Göç, Social cohesion, Ahiskalis, Religion, Religious Education, Migration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmada“Toplumsal Uyum ve Din: Erzincan Üzümlü'de Yaşayan Ahıskalılar Örneği”ile ele alınmaktadır. Toplumsal uyuma önemli bir katkısı bulunan dinin, toplumun bireyler arasındaki etkisi, Erzincan Üzümlü'ye göç sonrası gelmiş olan Ahıskalılar ve yerli halk arasındaki bütünleştirici rolü incelenmektedir. Toplumsal uyum ve bütünleşme bir milletin her mensubunda, toplumsal sistemde bulunmaktadır. Bu birlik ve beraberliği sağlayan ise toplumdaki ortak sorunlara karşı bireylerin ortak tavır almasını, ortak davranışlar sergilemesini sağlayan bireyler arası bağlılıktır. Din ve dine dayalı olan ahlak sistemi, toplumsal bütünleşmede önemli bir rol üstlenmektedir. Bu bağlam da çalışmada Erzincan Üzümlü'ye göçle gelmiş olan Ahıskalıların, yerli halkla uyum sürecinde yaşam sürmelerinde din kurumunun rolü nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Social Cohesion and Religion;“An example Of People Living in Erzincan Üzümlü”between the individuals and the integrative role of Ahıskalis who came to Erzincan Üzümlü after immigration and native people is examined. Social cohesion and integration is present in the social system of every member of a nation. It is the interdependence that enables individuals to take a common attitude towards common problems in society and to exhibit common behaviors. The religion and moral system, which is based on religion, plays an important role in social integration. In this study, the role of the religious institution in the survival of Ahıskalis who came to Erzincan Üzümlü with the indigenous people is examined by using qualitative research methods.