Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okul yönetimine katılımı ve motivasyonları arasındaki ilişki
The relation between particating in administration and motivation of secondary school teachers
  1. Tez No: 620147
  2. Yazar: ŞERİF ÇALIŞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetime Katılma, Motivasyon, Management, Participation in Administration, Motivation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, İstanbul ili Beşiktaş ilçesinde bulunan resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin, okullarında yönetime katılma düzeyleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, veri toplama aracı olarak; araştırmacının geliştirdiği“Kişisel Bilgi Formu”, yönetime katılma durumlarını belirlemek için Uyar (2007) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Okul Yönetimine Katılma Anketi'', motivasyon düzeylerini belirlemek için Polat (2010) tarafından uyarlanan ”Öğretmen Motivasyonu Ölçeği" kullanılmıştır. Veri toplama araçları İstanbul ili Beşiktaş ilçesinde bulunan resmi ortaöğretim kurumlarında çalışan 259 öğretmene uygulanmıştır. Araştırma neticesinde elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin okullarında okul yönetimine katılma durumlarının düşük olduğu tespit edilmiştir ve öğretmenlerin okul yönetimine katılma durumları ile cinsiyet, kıdem, eğitim durumu ve okul türü değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Öğretmenlerin okul yönetimine katılma durumları ile yaş değişkeni arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin genel motivasyon düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır ve öğretmenlerin motivasyon durumları ile cinsiyet, yaş, kıdem, eğitim durumu ve okul türü değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak öğretmenlerin çalıştıkları okullarda okul yönetimlerine katılma durumu yüksek düzeylere ulaşırsa, öğretmen motivasyonunun artabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between the level of motivation and participation in the administration of the teachers working in official secondary schools in the Beşiktaş district of Istanbul. For this purpose,“Personal Information Form”, developed by the researcher,“Teachers Participation the Administration Questionnaire”developed by Uyar (2007) were used to determine their participation in management.“ Teacher Motivation Scale”adapted by Polat (2010) were used to to determine motivation levels. Data collection tools were applied to 259 teachers working in official secondary schools in Besiktas, Istanbul. According to the findings obtained as a result of the research, it was observed that teachers' participation in school administration was low in their schools and there was no significant relationship between teachers' participation in school management and gender, seniority, educational status and type of school. Teachers' participation in school management only a significant relationship was found with age variable. It was seen that the general motivation levels of the teachers were high and there was no significant difference between the motivation levels of teachers and gender, age, seniority, educational background and type of school. As a result it has been seen that if teachers' participation in school management increases, their motivation may increase.