Mevcut anayasa ve yasalar çerçevesinde yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ilişkisinin incelenmesi: Silivri örneği
Investigation of the relationship between local governments and civil society organizations in the framework of the existing constitution and laws: Case of Silivri
  1. Tez No: 620169
  2. Yazar: ŞEFİKA ERDOĞAN ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ İHSAN ÖZEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Kuruluşları, Baskı Grupları, Local Governments, Non - Governmental Organizations, Pressure Groups
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Mevcut Anayasa ve Yasalar Çerçevesinde Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) İlişkisi incelenmiştir. Türkiye'de toplumsal yönlendirmede etkin olan STK ve yerel toplumun ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla kurulan Yerel yönetimler birbirleri ile çalışma uyumu sağlayamadığından ortak çalışma yerine birbirlerine muhalefet eder duruma düşmüşlerdir. Bu aykırılığın ortadan kaldırılmasında STK'lar önemli yer tutmaktadır. Birinci bölümde, Yerel yönetimler ve STK'ların Mevcut Anayasa ve Yasalar kapsamında tanımı yapılmıştır. İkinci bölümde, 2004 ve sonrası Yerel yönetimlerin yapısı incelenerek günümüze kadar Yerel yönetimlerde yaşanan gelişmeler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde STK'lar mevcut yasalarla açıklanarak Sivil toplum tanımı ve özelikleri, Türkiye'de STK'nın gelişimi, Sivil Toplum Kuruluşları ve Yerel Yönetimler, STK'ların Siyasete ve Yerel Siyasete etkisi ve Baskı Grupları ile olan ilişkisi ortaya konulmuştur. Son bölümde bu amaca yönelik İstanbul İli Silivri İlçesinde Sivil Toplum Kuruluşları arasından seçilen STK'lar ile mülakat yapılarak Yerel yönetimlerden beklentileri somut olarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Çağdaş belediyecilikte belediyelerin bir diğer önemli görevi de ekonomik kalkınmaya odaklanmaları ve bu amaçlarla da iş birliğine gitmeleri gerekliliğidir. Ancak Belediye Kanunu'nda STK'lar ile belediyelerin bu görevi nasıl yapacakları ve neler yapmaları gerektiği net olarak belirtilmemiştir.“Mahallin müşterek ihtiyaçlarını”karşılamak maksadıyla kurulan belediyelerin, STK'ların en önemli paydaşı olup, onlarla neredeyse hiç ilişkiye girmemesi ya da onlara kolaylık sağlayacak hizmetleri, beklentileri bilmediği için sunamaması birçok olumsuzluğa neden olmaktadır. Belediyeler“Hemşerilik hukukunu”pekiştirmede zayıf kalmakta ve amaca ulaşamamaktadırlar. Bu amaca ulaşmanın öncelikli yolu STK'larla, onların kuruluş amaçlarına yönelik faaliyetlerinde iş birliğinde bulunmaktır. Çalışmada yapılan STK mülakatlarının belediyelerin bu görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is on the investigation of the relationship between the Local Governments and Non-Governmental Organisations (NGO) within the Constitution and Official Laws framework. Because of dis-alignation between the NGOs, that are very effective on the guidance of Turkish society and the Local Governments that are formed to meet the need the society, instead of coordination, they oppose each other. Non-Governmental Organisations have an important role to resolve this contradiction. In the first chapter of this study, the definitions of Local Governments and NGO's were made, under the Current Constitution and Law. In the second chapter, the structure of Local Governments after 2004 and the developments on this area were investigated. In the third chapter, NGO's were explained according to the current law and the definition and characteristics of Non-Government, the development of NGO's in Turkey, Non-Governmental Organisations and Local Governments, the impact of NG's on the Territorial and Local Policies and the relationship with the Pressure Groups were brought up. In the last chapter, the expectations of the local administrations were determined by interviewing the NGO's selected from non-governmental organizations in Silivri district of Istanbul. Another important task of the Municipalities in Contemporary Administration of Municipalities is to focus on economic development and the necessity of cooperating for these purposes. However, the Municipal Law does not clearly state how NGO's and Municipalities would perform this task and what they should do. The municipalities that are established“to meet the common needs of locality”are the most important shareholder of NGO's and not having any kind of relationships or provide any services or facilities due to lack of knowledge of them, cause many problems. The municipalities are weak in reinforcing“Citizenship Law”and fail to achieve their purposes. The primary and only way to achieve this objective is to cooperate with NGO's in their activities aimed at establishment. NGO interviews conducted in the study would be very helpful for municipalities in fulfilling these duties.