Yerel yönetişimde etkili bir araç olarak e-katılım: Büyükşehir belediyeleri web siteleri içerik analizi
E-partipication in local governance as an effective tool: The content analysis of web sites of metropolitan municipalities
  1. Tez No: 620205
  2. Yazar: FADİME ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSNİYE AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Yönetişim, E-devlet, E-demokrasi, E-Belediye ve E-katılım, Büyükşehir Belediyeleri, Information and Communication Technologies, Governance, E-government, E-democracy, E-Municipality and E-participation, Metropolitan Municipalities
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bilgi ve bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, küresel iletişim alt yapısının hızla yayılmasını sağlamış, kurumsal yapı ve işleyişlerde köklü değişikliklere neden olmuştur. Bu gelişmeler bürokrasinin azaltılması, hizmet kalitesinin artırılması, daha fazla vatandaş katılımı, yönetişim, e-devlet, e-demokrasi, e-belediye ve e-katılım gibi konuları gündeme getirmiştir. Bu tez çalışması, bilgi ve iletişim teknolojileri ile Türkiye'de Büyükşehir Belediyelerinin web siteleri arasındaki ilişkiye odaklanmakta ve yerel yönetişimde etkili bir araç olarak e-katılımın büyükşehir belediyelerince ne ölçüde karşılandığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma elektronik ortamda büyükşehir belediyelerinin web siteleri aracılığıyla sunulan tüm imkân ve olanakların uygulamalar çerçevesindeki varlığı ve işlevselliği üzerinden yapılan bir içerik – durum analizi ile nitel bir araştırmayı kapsamaktadır. Belediyelerin web sitelerinde, bilgi sunumuna, etkileşim ve e-katılım olanaklarının bulundurulmasına ya da yaygınlaştırılmasına yönelik araçların mevcut olup olmadığı analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, etkili bir yönetişim ve e-katılıma ilişkin yapılması gerekenlerin temelinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir katılım aracı olarak görülüp yaygınlaştırılması gerekliliğinin yanında, demokratik yönetişimin gerçekleştirilmesi ve yönetsel etkinliğin sağlanmasına yönelik hizmetlerin de yerel idarelerin web siteleri üzerinden sunulabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in information and information technologies led to the rapid spread of the global communication infrastructure and led to fundamental changes in the institutional structure and operations. These developments raised issues such as reducing bureaucracy, improving service quality, greater citizen participation, governance, e-government, e-democracy, e-municipality and e-participation. This thesis fucuses on the relationship between the information technologies and website of the metropolitan municipalities in Turkey and aims to demonstrate that to what extent e-participation is met by the metropolitan municipalities as an effective tool. The study contains a qualitative research and content - situation analysis based on the existence and functionality of all facilities and opportunities offered by metropolitan municipalities in electronic environment through the websites. It has been tried to analyze whether there are tools on the websites of municipalities for presenting information, providing or extending the opportunities of interaction and e-participation. As a result of the research, it is concluded that information and communication technologies should be seen as a means of participation on the basis of what should be done regarding effective governance and e-participation, as well as services for achieving democratic governance and ensuring administrative effectiveness can be provided on the web sites of local administrations.