Otel atmosferinin turistik tüketicilerin tekrar satın alma niyetine etkisi
The effect of hotel atmosphere on tourist consumers 'purchase again
  1. Tez No: 620216
  2. Yazar: SELEN LEVENT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Atmosfer, Otel Atmosferi, Turistik Tüketici, Tekrar SatınAlma Niyeti, Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri, Atmosphere, Hotel Atmosphere, Touristic Consumer, Intention of Repurchasei, Five-Star Hotel Enterprises
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sosyal, kültürel ve ekonomik yaşam standartlarındaki gelişmeler, bireylerin ürün ve hizmetlerden beklentilerinde teknik donanımlardan ziyade, sunulan ek değerlere doğru farklı donanımlara yönelmelerine neden olmuştur. Bu yönelim, özellikle hizmet ürünlerine yönelik beklentiler de hizmetlerin yaşam kalitesine katkı sağlayan donanımlarına doğru artan bir eğilim göstermektedir. Bu donanımlardan biri de hizmet atmosferi olarak bilinen kavrama ilişkin unsurlar bütünüdür. Pazarlama karması elemanlarından fiziksel kanıt boyutunun bir unsuru olan hizmet atmosferi, tüketicilerde duygusal bir etki yaratarak satın alma niyeti, memnuniyet ve sadakat oluşturmada gerekli ve önemli bir güç olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmada, otellerde hizmet atmosferinin konukların tekrar satın alma niyeti üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını belirlemek, belirlenen olası etkinin hizmet atmosferi boyutları açısından tanımlanması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'daki 5 yıldızlı otellerde konaklayan yerli turistler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış ve bu anketler kolayda örneklem yoluyla araştırma örneğine dahil edilen İstanbul'da 5 yıldızlı otellerde konaklayan turistler üzerine uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, otel atmosferinin tekrar satın alma niyeti üzerinde bir etkisi olduğu bulunmuştur. Atmosferin boyutlarından dış değişkenlerin ve insani değişkenlerin tekrar satın alma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu, diğer değişkenlerin ise herhangi bir anlamlı etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Developments in social, cultural and economical standarts of livinig have caused of individuals tending to different implements on the subject of the products and service expectations rather additional values presented than technical equipments. This tendency has demonstrated a predispase which has increased towards the equipments contributing the life quality of services especially in the expectations of service outputs. On of these implements is a whole of components related to the concept which is known as service atmosphere. From the marketing components; the service atmosphere which is an element of physical evidence has been accepted as a necessary and important strength by creating an emotional impact upon the consumers in terms of intention of buying, satisfaction and constructing farthfulness. In this search, in order to determine if this atmosphere of servicing in hotels is any impact upon quests' intention of buying againg or not and if there is any possible intention, it has been aimed at this possible impact being identifed in terms of the dimensions of service atmosphere. The domestic tourists accommodating in five-star hotels in Istanbul have constituted the content of this search. It has been used a survey method as data collection tool and these surveys have been applied upon domestic turists who are accommodating in five-stat hotels in Istanbul and who are being incorporated into the sample of searching. According to the results of analysis, it has been found out that the hotel atmosphere has an impact upon the intention of buying (purchasing) againg. From the dimensions of atmosphere, it has been determined that the external variables and humanitarian variables have meaninful and significant impact upon buying (purchassing) again but the other variables have an meaininful impact.