İşitme engelli adölesanların beslenme alışkanlıklarının ve beslenme durumlarının belirlenmesi
Determination of dietary habits and nutritional status of hearing impaired adolescents
- Tez No: 620225
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Adölesan dönem, beslenme alışkanlıkları, işitme engellilerin beslenme durumları, özel gruplarda beslenme, Adolescence period, dietary habits, hearing impairment, nutrition in special groups
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Hızlı büyüme ve gelişmenin görüldüğü adölesan dönemde yeterli besin alımı oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı; Konya il merkezinde ortaokul ve lise düzeyinde öğrenim gören işitme engelli adölesanların beslenme alışkanlıklarının ve beslenme durumlarının belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Konya ili Selçuklu ilçesinde bulunan Konevi İşitme Engelliler Ortaokulu ve Adnan Akgül Özel Eğitim Meslek Lisesi'nde öğrenimine devam eden hafif, orta ve ağır işitme engelli 45'i kız, 66'sı erkek toplam 111 öğrenci oluşturmuştur. Adölesanların sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, besin tercihleri, besin tüketim sıklıkları ve üç günlük besin tüketim kayıtları uygulanan anket formu ile sorgulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket programı ve BEBİS 8.1 programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 15.66±2.29'dur. Öğrencilerin %46.8'si, normal, %18.9'u şişman, %17.1'i fazla kilolu, %12.6'sı zayıf, %4.5'i çok zayıftır. Adölesanların sabah kahvaltısı yapmama nedenleri, öğle yemeği yeme durumları ve yemek yeme hızları ile yaş aralığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Öğrencilerin besin tüketim sıklıkları incelendiğinde en fazla yoğurt (%66.12), yumurta (%62.8), beyaz ekmek (%90.86), çay (%92.02) ve patates (%77.99) tükettikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin günlük yeterli miktarda protein tükettiği, yağ tüketimlerinin önerilen değerlerin üzerinde olduğu, karbonhidrat tüketiminin ise önerilen değerlerden daha az olduğu saptanmıştır. Öğün atlamama, doğru besin seçimi, dengeli beslenme gibi adölesan döneme ait beslenme konularında işitme engelli öğrenciler, aileleri ve rehber öğretmenleri bilinçlendirilmeli, bu konuyla ilgili görsel nesnelerin kullanıldığı eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Adequate nutrition intake is very important in the adolescence period in which the rapid growth and development are observed. The aim of this study is to determine the dietary habits and nutritional status of hearing-impaired adolescents studying at secondary and high schools in the city center of Konya. The sample of the study consists of total 111 students, of whom 45 are females and 66 are males, who are attending the Konevi Secondary School for Hearing Impaired and Adnan Akgül Special Education Vocational High School in Selçuklu county, Konya City in the spring semester of 2018-2019 academic year. Sociodemographic attributes, dietary habits, food preferences, prevalence of food consumption and three-day food records of the adolescents were inquired with a questionnaire applied. In the assessment of data, SPSS package program and BEBIS 8.1 program were used. Average age of the students who participated in the study is 15.66 ± 2.29. 46.8% of the students are normal, 18.9% are obese, 17.1% are overweight, 12.6% are weak, and 4.5% are very weak. There was no statistically significant difference between the reasons for adolescents' skipping breakfast, their lunch having status, and their eating speeds and age rang (p>0.05). When the food consumption prevalence of the students were examined, it was determined that they consumed the most yogurt (66.12%), eggs (62.8%), white bread (90.86%), tea (92.02%) and potatoes (77.99%). It was found that students consume sufficient amount of protein daily, their oil consumption is above the recommended values, and the carbohydrate consumption is lower than the recommended values. It should be raised the awareness of hearing -impaired students, their families, and school counselors about nutritional issues related to adolescence period such as not skipping the meals, proper food selection, balanced nutrition, and trainings using visual objects should be provided.