The effect of self-compassion on the relationship between body image and social media usage
Öz-şefkatin beden algısı ve sosyal medya kullanımı arasındaki ilişkiye etkisi
  1. Tez No: 620261
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA ARAS TÜRKCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Öz-Şefkat, Sosyal Medya, Body Image, Self-compassion, Social Media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Sosyal medya, günlük yaşamın ana bileşenlerinden biri haline geldiğinden, kullanıcıların bedenlerine ilişkin algılarını etkilemeye başlamıştır. Bu açıdan öz-şefkat sosyal medya kullanıcılarının beden algısı üzerinde hayati bir rol oynayabilir. Bu araştırmada öz-şefkatin beden algısı ve sosyal medya kullanımı arasındaki ilişkiye etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada 294 kişiden oluşan örneklem grubunun yaş ortalaması 29.3 (SD = 7.64) dür. Katılımcılardan demografik bilgi formu, sosyal medya kullanım bilgi formu, beden algısı ölçeği ve öz-şefkat ölçeğinin kısa versiyonunu doldurmaları istenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, öz-şefkat ile beden algısı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
As social media become one of the key constituents of everyday life, it has started to affect users' perceptions of their body. In this respect, self-compassion may play a critical role on social media users' perception of body image. In this research, the effect of self-compassion on the relationship between body image and social media usage was investigated. The study was conducted among 294 adult participants whose mean age was 29.3 (SD = 7.64). Participants were asked to fill a demographic information form, social media usage information form, body image scale and the short version of self-compassion scale. The results showed that the self-compassion scores were not significantly related to the body image scores.