Kimya öğretmen adaylarının çözelti ve çözünürlük konularındaki kavram yanılgılarının kavram haritaları tekniği ile belirlenmesi
Determination of misconceptions of chemistry teacher candidates about solution and solubility with concept maps technique
  1. Tez No: 620262
  2. Yazar: LEYLA ÖZLEM BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER EKMEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çözelti ve Çözünürlük, Kavram Haritaları, Kavram Yanılgıları, Solution And Resolution, Concept Maps, Misconceptions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı: Öğretmen adaylarının çözelti ve çözünürlük konusundaki kavram yanılgılarının kavram haritası tekniği ile ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmanın deseni durum çalışmasıdır. Örneklemini Ankara'da bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesi bünyesinde 2018-2019 eğitim öğretim döneminde açılan Pedagojik Formasyon Sertifika Programında öğrenim gören 35 kimya öğretmen adayı oluşturdu. Araştırmacı tarafından hazırlanıp uzmanlar tarafından kontrol edilen, çözeltilerin sınıflandırılması ve çözünme konularındaki kavram haritaları çalışmada kullanıldı. Öğretmen adaylarına öncelikle araştırmacının hazırladığı kavram haritalarındaki kavramlar verilerek sıfırdan kavram haritaları hazırlandı. Aynı zamanda araştırmacının hazırladığı kavram haritalarındaki ilişkiler çıkarılarak elde edilen ilişki boşluklu kavram haritası öğretmen adaylarına uygulandı. Bu kavram haritalarındaki ilişkiler değerlendirilerek ne tip kavram yanılgıları olduğu ortaya çıkarıldı. Çalışma sonucunda: alan yazında konuyla ilgili erime-çözünme, moleküler-iyonik çözünme, derişik-seyreltik, ideal çözelti-ideal olmayan çözelti ile ilgili görülen kavram yanılgılarının hala görüldüğü saptandı. Bunun yanı sıra çözeltilerin sınıflandırılması ve çözünme konusunda ideal çözelti, seyreltik çözelti ve derişik çözelti ile ilgili yeni kavram yanılgıları görüldü. Öğretmen adaylarının kavram haritalarında sınıflandırılma yapamamasının nedenleri arasında kavram yanılgılarının da etkisi olduğu görüldü. Ayrıca örneklemin % 20'lik kısmını oluşturan 7 öğretmen adayıyla yapılandırılmamış mülakat yapılarak elde edilen veriler değerlendirildi. Kavram haritalarıyla görülemeyen bazı kavram yanılgılarının mülakat yardımıyla görülebildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain the solution and misunderstandings related to the solution using concept map technique. The model of the study is the case study. The sample consisted of 35 chemistry teacher candidates studying in the pedagogical formation certificate program, which was opened within the Faculty of Education of a State University in Ankara in the 2018-2019 academic year. Concept maps prepared by researchers and controlled by experts, classification of solutions and dissolution were used in the research. A concept map is a concept map that is used to describe a concept map. A concept map is a concept map used to describe a concept map. The relationship between these concept maps was evaluated and what kinds of misconceptions were revealed. As a result of the study: misconceptions about melting-dissolution, molecular-Ionic dissolution, concentration-dilute, ideal solution-non-ideal solution were still observed in field Summer. In addition, new misunderstandings regarding ideal solution, dilute solution and Concentrated Solution have been observed in the classification and dissolution of solutions. Students ' concept maps are not classified as being effective among the reasons for misconceptions. In addition, the data obtained by conducting an unstructured interview with 7 teacher candidates, who made up 20% of the sample, were evaluated. Some misunderstandings that cannot be seen with concept maps can be seen with the help of interviews.