Uluslararası standartlar çerçevesinde muhasebe mesleğinde kalite: Türkiye'de muhasebe meslek mensuplarına yönelik bir araştırma
Quality of accounting profession in accordance with international standards: A survey on accounting professionals in Turkey
- Tez No: 620279
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN UZAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Mesleği, Denetim Mesleği, Kalite Kontrol, accounting profession, quality control, auditing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Finansal tabloların gerçeği yansıtması meslek mensubu dışındaki birçok faktör yanında, muhasebe meslek mensupları ile de yakından ilgilidir. Dolayısıyla muhasebe mesleğinin kalitesinin ele alındığı bu çalışmada standartlar yanında mesleğin uygulayıcıları olarak meslek mensuplarının görüş ve önerileri de dikkate alınmıştır. Çalışmamızın temelini oluşturan Papatya Modeli esas alınarak meslek mensuplarının görüşlerine başvurulmuştur. İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde faaliyet gösteren meslek mensuplarının meslekte kaliteye bakış açıları anket yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda 302 muhasebe meslek mensubuna anket uygulanmıştır. Meslek mensuplarının meslek kalitesini haksız rekabet, ücret ve kurumsallaşma en çok etkileyen faktörler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca meslek odaları başkanları ve meslek yetkilileri ile görüşme yapılarak muhasebe mesleğinin kalitesinin artırılmasına yönelik görüş ve önerileri alınmıştır. Meslek yetkilileri ise ücret tahsilatı, mesleğe giriş koşulları, sürekli eğitim ve haksız rekabet konularında sorun yaşandığını belirtmişlerdir. Muhasebe mesleğinde kalitenin artırılması için yapılan analizler ile meslek mensuplarının bakış açıları birlikte dikkate alınarak çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Financial statements reflect the truth, beside many factors except accountancy profession, closely related to accounting professionals. On account of, in this study, which examines the quality of the accounting profession, the opinions and suggestions of the professionals as the practitioners of the profession were taken into consideration. The opinions of the professionals were applied based on the Daisy Model which form the basis of our study. Scope of this study is to evaluate accounting professionals perspectives on quality by a survey for accountants working in Istanbul, Ankara and Izmir. The survey was applied to 302 accountancy professionals. Unfair competition, wages and institutionalization have been found to be the most influential factors in the professional quality of professional accountants. Also comments and suggestions were taken to improve the quality of the accounting profession by the chambers and other accounting professionals of meetings. They stated that there was a problem with the collection of fees, entry conditions to the profession, continuing training and unfair competition. The necessary information for increasing the qualifications in the accounting profession and the perspectives of the members of the profession are considered together and solution proposals are presented.